У Харкові директор лікарні виписав собі премій на 600 тис грн за «особливі заслуги в умовах війни»

У Харкові на систематичному привласненні бюджетних коштів викрили директора однієї з комунальних лікарень. Для власного збагачення 75-річний керівник медзакладу застосовував різні способи. Зокрема, виписав собі премій на 600 тис грн за «особливі заслуги в умовах війни».

Про це Харків Times довідався з повідомлень Харківської обласної прокуратури та Нацполіції області.

До початку широкомасштабної агресії рф зловмисник, за даними слідства, привласнив бюджетні кошти на ремонті. У травні 2020 року було вирішено провести ремонт приймального відділення лікарні, яку очолює зловмисник. Гроші, призначені для ремонту, директор вирішив витратити, додавши до зазначеної закупівлі медичне устаткування, яке за значно завищеною ціною мало придбати ТОВ.

“З метою не проведення конкурентних торгів із закупівлі устаткування, розуміючи що ціна на медичне устаткування в даному випадку буде складовою загальної ціни послуги з капітального ремонту та не буде окремо відображатись у публічному доступі на закупівельному майданчику, директор вирішив таким чином приховати свої злочинні дії та створити умови для подальшої розтрати.”, – розповіли у прокуратурі.

Після цього, продовжуючи діяти всупереч вимог Закону України «Про публічні закупівлі», він особисто підписав та скріпив печаткою документ, на підставі якого з рахунку лікарні на розрахунковий рахунок ТОВ було перераховано бюджетні грошові кошти за медичне устаткування на загальну суму майже 2,3 млн гривень.

Слідство також встановило, що з березня по листопад 2022 року 75-річний керівник медичної установи незаконно заволодів державними коштами.

“Чоловік нарахував та виплатив собі особисто щомісячних премій на загальну суму близько 600 тисяч гривень. Підставою виплати коштів були накази з формулюванням «за особливий внесок та ненормований робочий день в умовах воєнного стану».”, – розповіли у Нацполіції області.

Директору лікарні повідомили про підозру за фактом розтрати чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України), та за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого повторно, у великих розмірах, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 191 КК України).

За інформацією соцмереж, йдеться про керівника Харківської міської лікарні № 25 В’ячеслава Вакуленка.

Як повідомляв  Харків Times, у Харкові викрили блогера, який привласнив зібрані для ЗСУ гроші.