Чи перевірить Харківська мерія витрати на побудову укриттів у школах?

Фото: anticor-kharkiv.org

Не встигли харків’яни оговтатись від відсторонення головлікаря 24-ї поліклініки у зв’язку із величезними переплатами на закупівлях, як підоспіли не менш вражаючі цифри щодо побудови укриттів у харківських школах. Десятикратні переплати під час війни вражають та обурюють.

Про це Харків Times дізнався з розслідування Харківського антикорупційного центру (ХАЦ).

Найбільш вражаючою виявилася «ціна» роутера Mesh, за який ліцей №127, розташований у Холодногірському районі Харкова на вулиці Семінарській, ладен сплатити 41 500 гривень. ХАЦ навіть не вдалося знайти в інтернеті такі роутери за такою ціною.

«Mesh-системи коштують у середньому вдесятеро дешевше. Наприклад, Mesh-система, яка підтримує одночасне підключення до 254 пристроїв, коштує 5 тисяч гривень», – зазначають антикорупційники.

Але той самий ліцей ще й на кабель для підключення до інтернету позначає ціну, що вдесятеро перевищує ринкову: 120 гривень за метр у той час, коли «красна ціна» такого кабелю становить 14 гривень.

Інша школа того ж району – №87, що на вулиці Башкірській, – закуповує звичайні вимикачі на 16А за ціною 2 943 гривні. Взагалі-то такий вимикач коштує від 100 до 300 гривень.

«Завищені ціни тут і на радіатори. У кошторисі зазначено, що підрядник планує встановити радіатори Korado 2000*500 та тепловіддачею 3.656 кВт. вартістю 14 127 гривень. У магазинах саме такі радіатори коштують 9000-10 000 гривень за одиницю», – зазначили у ХАЦ.

У ліцеї №13, що на вулиці Благовіщенській у тому ж таки Холодногірському районі, «різко вибивається від ринкових» ціна за канальний вентилятор RV160. У магазинах ціна такого обладнання коливається від 3 до 5 тисяч гривень, школа ладна купити його для укриття за 15 071 гривню.

«Крім того, для укриття у 13-й школі планують купляти і коштовну керамогранітну плитку по 1200 гривень за квадратний метр. Для порівняння: у 152-й школі кладуть плитку по 700-900 гривень», – зазначають у ХАЦ.

А у магазинах Харкова вистачає плитки за ціною від 400 до 600 гривень. До речі, 152-а школа також розташована у Холодногірському районі на вулиці Волонтерській.

Переплачують школи й на придбанні будівельних сумішей та повітропроводів, й багато на чому іншому.

«Перераховувати завищення у кошторисах на ремонт укриттів у харківських школах можна безкінечно, адже це  сотні позицій, а суми переплат можуть сягати сотні тисяч гривень. Безперечно, на безпеці дітей економити не можна, але під час війни в рази завищувати кошториси – умисний злочин. Грошей, які переплатять на ремонті цих чотирьох укриттів, могло б вистачити на п’яте. Але його не відремонтують через брак коштів», – підсумовують у ХАЦ.

У зв’язку з цим нас ще дуже цікавлять результати фінансового аудиту закупівель останнього часу, зроблених чи заявлених комунальними підприємствами та департаментами міськради, що його днями розпорядився провести мер Харкова Ігор Терехов.

Як повідомляв Харків Times, 18 липня, мер Харкова Ігор Терехов заявив, що «дав завдання провести фінансовий аудит абсолютно всіх закупівель, які здійснюють або планують здійснювати найближчим часом комунальні підприємства і департаменти Харківської міської ради».

19 липня, у Харкові відсторонений від посади головний лікар міської поліклініки №24 Максим Бабак та призначено службове розслідування. Причиною цього стало розслідування ХАЦ з приводу витрат цієї поліклініки, розташованої, до речі, також у Холодногірському районі Харкова.