У Харкові контррозвідники затримали агента російського ГРУ (відео)

У Харківській області в результаті багатоетапної спецоперації співробітники СБУ нейтралізували ворожу агентурну мережу. Видима загалу частина спецоперації розпочалася майже рік тому, і нещодавно українські контррозвідники викрили одного з найбільш законспірованих агентів ворожої групи.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За його інформацією, зрадником виявився 52-річний мешканець Харкова, якого російське ГРУ завербувало на початку повномасштабного вторгнення. За вказівками своїх кураторів він шпигував за місцями тимчасового базування українських захисників, які залучені до оборони східних рубежів України.

Також зраднику ставили такі завдання:

– встановити кількість особового складу, наявне озброєння і точні координати підрозділів ЗСУ і Держприкордонслужби;

– зафіксувати напрямки руху колон української військової техніки та локації укріпрайонів і фортифікаційних споруд в області.

Виконуючи поставлені завдання він об’їжджав місцевість на велосипеді  і приховано фотографував українські об’єкти з прив’язкою до місцевості.

“Отримані відомості передавав через Telegram представнику російської воєнної розвідки, який перебував на території рф. Щоб приховати «сліди» листування з агресором, зрадник одразу видаляв усі надіслані до ГРУ повідомлення. Однак, контррозвідники Служби безпеки все одно викрили і задокументували підривну діяльність російського агента.”, – розповів Владислав Абдула.

Слідчі повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою.

Інших трьох агентів з цієї групи співробітники СБУ викрили у серпні 2022-го та в лютому цього року. Серед них був «зв’язковий» воєнної розвідки рф.

Як повідомляв Харків Times, СБУ затримала у Харкові чоловіка, підозрюваного у тому, що він є ворожим агентом і що саме він причетний до останніх російських обстрілів середмістя Харкова. Навіть затримали його на місці одного з обстрілів.