У московських храмах Харківської епархії знайшли сухпайки окупантів, готівку і монаха з паспортом рф (фото)

Фото: Владислав Абдула/Facebook

10 грудня співробітники служби безпеки України під час безпекових заходів у храмах Харківської епархії УПЦ (московського патріархату) виявили сотні тисяч готівки, прокремлівську літературу та сухпайки окупантів.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ у Харківській області Владислав Абдула.

“На території єпархії виявлено бібліотеки з прокремлівською літературою, матеріали, що вихваляють країну-агресора, і велику кількість готівки у різній валюті, включно з російськими рублями. В одній з церков навіть зберігались сухпайки російських окупаційних угруповань. Там же викрили монаха з паспортом рф.”, – розповів Владислав Абдула.

Правоохоронці перевіряють можливу причетність монаха з паспортом рф до розвідувально-підривної діяльності російських спецслужб країни-агресора.

Всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

В українській спецслужбі наголосили, що дотримуються принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

У Харківській епархії (московського патріархату) заявили, що претензій до СБУ не мають.

“На початку проведення на місця вказаних заходів, без будь-яких перешкод зі сторони правоохоронних органів, були допущені адвокати Управління єпархії. Під час заходів зі сторони співробітників правоохоронних органів до духовенства та парафіян не застосовувались будь-які насильницькі дії, а також дій, які б перешкоджали здійсненню богослужінь.”, – розповіли в епархії.

Релігійні діячі також повідомили, що надалі продовжуватимуть співпрацю з правоохоронними органами України та за першою вимогою надаватиме доступ до церковних приміщень.

Як повідомляв Харків Times 10 грудня співробітники Служби безпеки України прийшли з обшуками до релігійних об’єктів УПЦ (московського патріархату) у Харківській області. Правоохоронці, зокрема,  перевірять Свято-Покровський чоловічий монастир, Свято-Благовіщенський кафедральний собор, Свято-Казанський храм – загалом більше 10 храмів та монастирів у регіоні.

Харківська епархія не перша, де СБУ проводить безпекові заходи. Правоохоронці також проводили перевірки УПЦ (московського патріархату) в Івано-Франківську, на Буковині та Закарпатті, у Черкаській, Волинській та Херсонській областях.

У Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ (московського патріархату) знайшли ноутбук із дитячим порно. За попередніми даними, порнографічні матеріали за участі дітей не були завантажені з Мережі, а відзняті на відеокамеру.

У кінці листопада СБУ провела низку обшуків у храмах, монастирях і лаврах УПЦ (московського патріархату), зокрема в Києво-Печерській. СБУ вручила підозру священнику Києво-Печерської лаври, на службі якого співали пісню про «матушку-Русь».