Організувала видачу “допомоги” від окупантів – у Куп’янському районі затримали колаборантку

Правоохоронці повідомили про підозру у колабораційній діяльності та затримали 50-річну поплічницю окупантів з села Кіндрашівка Куп’янського району Харківської області.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, 27 червня жінка обійняла псевдопосаду «исполняющей обязанности помощника начальника отдела» так званого «Кондрашовского териториального отдела временной военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области».

Так, колаборантка видавала односельчанам довідки, щоб вони отримали одноразову грошову допомогу в розмірі 10 000 російських рублів.

“Головною метою її діяльності було створити вигляд «порядку» під час окупації населеного пункту. Задля цього «начальниця» організовувала видачу господарського інвентаря та надавала вказівки людям прибирати територію села. Крім того, жінка організовувала ремонтні роботи з відновлення водопостачання, аби продемонструвати, що окупанти «турбуються» про місцеве населення.”, – розповіли в прокуратурі.

29 листопада правоохоронці затримали поплічницю окупантів в порядку ст. 208 КПК України. Їй повідомили про підозру про за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). за такий злочин передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв Харків Times, мешканка пгт Шевченкове Куп’янського району Харківської області, яка радо зустрічала окупантів і запевняла односельців, що “росія тут назавжди”, потрапила під слідство. Слідчі повідомили їй про підозру за ч. 1 ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України).