У Бережанах відкрилася фотовиставка про зруйнований Харків

«Розлам. Харків» в Бережанах. Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

У Бережанському краєзнавчому музеї ( місто Бережани Тернопільської області) 1 вересня відбулося відкриття документальної виставки “Розлам Харків”. Автори фото через свої роботи розповідають про різні аспекти руйнувань у Харкові, який щодня потерпає від російських артилерійських обстрілів та ракетних ударів.

Про це Харків Times дізнався з публікації Інформаційного центру “Майдан Моніторинг”.

Фото: Володимир Березін, CC BY-SA 4.0

“Розлам Харків” – це розлам культури, освіти та людських доль до 24 лютого і після. Ця виставка розповідає про те, що несе “рускій мір” і несуть російські снаряди і ракети, що переживає Харків та інші прифронтові міста” – зазначив на відкритті виставки її співорганізатор та один із авторів фотографій Сергій Петров.

Команда “Майдан Моніторинг” класифікувала об’єкти, що стали цілями ураження для російських військ. Це школи, дитсадки, будь-які навчальні заклади, лікарні, транспортні депо, зупинки громадського транспорту чи навіть рейки, спортивні об’єкти, водогони, газогони, електропідстанції, телекомунікаційні кабелі – загалом вся інфраструктура міста.

“В основі російських обстрілів по Харкову лежить політика урбіциду – знищення соціальної інфраструктури, перетворення території міста, селища на непридатну для проживання і створення умов, щоби люди пішли з цієї території. Це політика депопуляції, коли виїжджають батьки з дітьми, молодь, і у таких містах лишаються лише поодинокі мешканці і вони деградують. Це політика акустичного і психологічного терору – це обстріли, а особливо нічні ракетні удари, які з 23 травня щоночі завдаються по місту та передмістям і можуть трапитися будь-коли: чи о 9-й годині вечора, чи о 5-й ранку, коли темно і люди погано орієнтуються у просторі. Це терор для подавлення спротиву, психологічного зламу і розламу, цей терор – це контроль людського сну і емоційного стану” – розповів Петров під час відкриття виставки.

На виставці представлено 35 фотографій руйнувань закладів освіти, культури, пам’яток архітектури та меморіалів, житлових будинків, спортивних майданчиків, які зроблені командою “Майдан Моніторинг” з 10 березня по 19 серпня 2022 року (кураторка експозиції – Наталія Зубар). Окрема експозиція присвячена найбільш зруйнованому району Харкова – Північній Салтівці, де до початку широкомасштабного вторгнення проживали близько 100 тисяч людей. Співробітники Бережанського краєзнавчого музею доповнили експозицію предметами, привезеними волонтерами зі сходу України: цеглою, шматком оздоблення дверей, дитячими іграшками, уламками боєприпасів, а також обпаленою книгою.

Виставка вперше експонується у Тернопільській області зокрема тому, що саме Тернопільщина визначена одним з регіонів, куди розселятимуть переселенців з Харківщини у випадку примусової евакуації. Як зауважив Петров, бережанцям ця виставка має дати можливість краще зрозуміти, через що пройшли мешканці Харкова та Харківщини, які вони мають психологічні травми, спричинені постійним життям в умовах обстрілів та ракетних ударів.

31 серпня англомовний варіант цієї виставки було відкрито у Празі під час “Форуму для України”, який відбувся в рамках зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС.