Людей з Харківського метрополітену переселяють. Потроху

Фото: suspilne.media

Харків’ян, які ховалися від бомбардувань на станціях метрополітену та втратили внаслідок російської агресії свої домівки, почали розселяти до гуртожитків.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

Зокрема, житло вже надали харків’янам, які тимчасово мешкали на станціях «Завод ім. Малишева», «Метробудівників» та «Спортивна».

Як зазначила заступник голови Адміністрації Слобідського району Світлана Лещенко, багато харків’ян повернулися додому, а тих, чиє житло було зруйноване внаслідок обстрілів, розселили до гуртожитків. Зокрема, 33 мешканці району оселилися у гуртожитку Регіонального механіко-технологічного центру професійної освіти.

«Ми забезпечили їх медикаментами, а також щодня привозимо гаряче харчування. Багато хто з них уже вийшли на роботу або активно займаються її пошуком», – розповіла Світлана Лещенко.

Усього цей гуртожиток готовий прийняти близько 400 харків’ян, які через війну залишилися без житла.

«Поки що йде підготовка до запуску. Перевезення пасажирів іщє не розпочалося та щє є громадяни, котрі використовують станції у якості укриття. Фахівці метрополітену займаються виключно підготовкою до запуску», – каже прес-секретар метрополітену Олексій Бітнер.

Дещо складніше справи зі станцією метро «Героїв праці». По-перше, як повідомив Бітнер, на цій станції взагалі важко порахувати, скільки там людей.

«Там зараз ситуація, що багато хто приходить туди виключно на ніч, а також протягом дня деякі люди виїжджають. Там цифра постійно «плаває», – розповів Бітнер.

Вважається, що зараз на станції «Героїв праці» живуть 273 людини, які не мають житла, бо воно було зруйновано внаслідок російської агресії. Близько 100 людей живуть там постійно, інші – «приходять на ніч».

Журналісти з’ясували, що людей з цієї станції ніби то мають намір поселити у гуртожиток на вулиці Гарібальді, а той район поки що не є безпечним. Люди підписали листа до представників влади із проханням дозволити їм поки що залишитися на станції, але, як вони стверджують, відповідь була, що «до 20-го треба залишити метрополітен».

Як повідомила Суспільному заступниця мера Харкова Світлана Горбунова-Рубан, розселення через втрату житла потребують кількасот людей з тих, що знайшли прихисток у метро.

«Згідно з тією реєстрацією, що ми провели, потребують розселення десь 670-700. Розглядаємо можливості їхнього розміщення», – сказала Горбунова-Рубан.

За її словами, 40 людей, які втратили домівки, вже вивезли з метро до санаторіїв.

Як повідомляв Харків Times, влада Харкова планує запустити перші потяги Харківського метрополітену за півтора-два тижні.

За словами мера Харкова Ігоря Терехова, людей, які втратили домівки через обстріли російської армії та змушені жити в метрополітені, переселять до гуртожитків, поки вони не отримають нове постійне житло.