До Харкова вже повернулися близько 600 тисяч людей – Синєгубов

Фото: Сергій Бобок/Харків Times

Щодня до Харкова лише залізницею прибуває більше двох тисяч людей, що повертаються з евакуації. На сьогодні вже повернулися додому більше 600 тисяч Харків’ян

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської обласної військової адміністрації із посиланням на голову ХОВА Олега Синєгубова.

Область працює над відновленням критичної інфраструктури: тепло-, газо-, водо-, електропостачання. Серед першочергових завдань – забезпечення житлом тих людей, що й досі живуть на станціях Харківського метрополітену.

“У метрополітені ще проживає 4200 людей. Будемо задіювати всі можливості, щоб надати людям інше тимчасове житло. Зокрема, розглядаємо гуртожитки вишів, соцзакладів тощо. Потрібно забезпечувати транспортну логістику, щоб люди могли доїхати до роботи. Враховуючи, що метро є одним з найбезпечніших видів транспорту, працюватимемо над тим, щоб у найближчі тижні його запустити”, – сказав Синєгубов.

Турбується про цю проблему й голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

«Багатьом сім’ям сьогодні потрібен дах над головою, і забезпечити їх – зараз одна з головних задач обласної ради. Гострим питанням залишається розміщення людей, які переховувалися на станціях харківського метрополітену, і яким тепер нікуди повернутися. Серед них мешканці Харкова та області», – зазначила вона.

Голова ХОВА сподівається на «участь Харківщини у програмі Президента України з побудови тимчасового житла, поки не буде відновлено постраждалі мікрорайони». Але мер Харкова Ігор Терехов категорично із цим не згоден та вважає будівництво тимчасового житла недоцільним. Він вважає, що не треба витрачати гроші на тимчасовий прихисток, а слід будувати одразу повноцінне житло для тих, хто його потребує.

Наразі зараз усі сходяться на тому, що людей з метро треба якомога скоріше переселити до гуртожитків та інших придатних для проживання приміщень.

Як повідомляв Харків Times, влада Харкова планує запустити перші потяги Харківського метрополітену за півтора-два тижні.

Мер Харкова Ігор Терехов виступає категорично проти будівництва для вимушених переселенців та людей, які втратили домівки, тимчасового житла.