Перші врятовані з Маріуполя вже у Запоріжжі (фото)

Фото: Дмитро Баєвський

Останні два тижні біллю всієї України є Маріуполь. Місто в облозі, місто зруйноване, але нескорене. Під російськими бомбами та обстрілами за Маріуполь переживають мешканці Києва, Харкова, Сум. Постійно думають про нього й ті, хто відносно небезпечно почувається зараз у Львові чи Івано-Франківську. Нарешті перші втікачі з Маріуполя спроміглися дістатися безпеки у Запоріжжі. Кількома колонами сюди прибули 1565 автівок, у яких 4329 людей, з них 1033 дитини.

Про це Харків Times повідомив харківський волонтер Дмитро Баєвський – один з тих, хто допомагав виснаженим людям дістатися прихистку.

«Там поміж рашистськими та нашими військами є проміжне мінне поле, по якому прокладена ґрунтова полоса, де проведено розмінування, встановлені прапорці. Але насправді, люди кажуть, що були випадки «легких вибухів» по дорозі, але, на щастя постраждалих у дорозі немає», – розповідає Дмитро.

На в’їзді до Запоріжжя людей спочатку розмістили на парковці біля місцевого «Епіцентру» – там організовано пункт для надання необхідної медичної та психологічної допомоги, є легка гаряча їжа та питво, облаштована дитяча кімната. Також тут можна купити якісь необхідна зараз речі – акумулятори, запасні колеса тощо. Далі прибулих маріупольців перевезуть до Запорізького цирку та спорткомплексу, де вже готові пункти тимчасового проживання. Хтось поїде власним ходом, когось перевезуть муніципальними автобусами, адже в машинах з Маріуполя була зовсім не по п’ять людей, а стільки, скільки могло сісти. Ті ж, хто забажає, поїде далі – багато хто до Дніпра, бо в багатьох там є рідні й друзі.

Дмитро розповідав про сім’ю, якій допомагав дістатися міста. Ці люди вісім років назад переїхали до Маріуполя з Лугансьтка, тікаючи від «руського міра», але той наздогнав їх і тут, де життя вже почало налагоджуватись. Волонтер каже, що більше за всіх налякані собаки, яких господарі не залишили під бомбами, а дбайливо привезли із собою.

Автівки з Маріуполя йшли до Запоріжжя з учорашнього вечора й до середини сьогоднішнього дня, 16 березня. «Десь близько по 200 машин рухалися разом», – каже Дмитро. І ось вже у другій половині дня долетіла завістка, що під Степногірськом – це між Василівкою та Запоріжжям – російська наволоч почала обстрілювати автівки з «градів». Як повідомила Маріупольска міськрада, відомо про п’ять поранених, одна дитина – у важкому стані.

Й тільки-но останні врятовані люди опинилися у безпеці, з Маріуполя долетіло ще одне страшне повідомлення: росіяни скинули потужну бомбу на будівлю Маріупольського драматичного театру, де ховалися від обстрілів близько тисячі мешканців міста. Саме театр був визначений пунктом збору жителів, які вже втратили житло від російських обстрілів та бомбардувань. Багато хто ховався у цій будівлі з маленькими дітьми. Наразі невідома ані кількість загиблих, ані поранених, оскільки через запеклі бої, що точаться навколо, ніхто не в змозі дістатися до завалів. Невідомо навіть, чи є там вцілілі люди. Також засипано й бомбосховище, вхід до якого завалений уламками.

Бомбу на будівлю театру з мирними людьми, з дітьми скинув російський літак.