Панютинський вагоноремонтний завод здав в експлуатацію 60 вагонів для «Укрзалізниці» (фото)

Фото: ХарківTimes

Сьогодні, 28 січня, підприємство АТ «Укрзалізниця» Панютинський вагоноремонтний завод (ПВРЗ) передало в експлуатацію 60 нових вантажних піввагонів, виготовлених на заводі в рамках програми оновлення парку вантажних вагонів.

Про це повідомив кореспондент Харків Times з Панютіного.

Вагони передані на станцію Лозова, звідки Центр транспортної логістики «Укрзалізниці» відправить їх під навантаження.

«Впродовж 2022 — 2025 років Укрзалізниця планує поповнити свій вантажний парк 7900 новими вагонами: 6500 піввагонів та 1400 зерновозів. Це найбільше оновлення парку вантажних вагонів з 2016 – 2018 років, коли було поповнено парк 7120 вагонами», – розповіли на підприємстві.

У 2022 році «Укрзалізниця» планує виготовити на власних підприємствах – Панютинському, Дарницькому та Стрийському вагоноремонтних заводах – 1496 вантажних вагонів: 1446 піввагонів та 50 зерновозів. У Панютіному планується побудувати 714 піввагонів та всі заплановані зерновози, а також відремонтувати ще 1560 вагонів.

«Наше завдання ліквідувати з колій металобрухт та підтримувати свій парк у кількісному та якісному стані. Акцент робимо на рухомий склад із найбільшим попитом — піввагонах та зерновозах», – сказав голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишин.

В.о. директора ПВРЗ Алла Миснік зазначила, що завод уперше за три роки «починає працювати та нарощувати свої потужності».

«Для мешканців регіону — це робочі місця та стабільна заробітна плата. Для держбюджету та місцевого бюджету — відрахування у вигляді податків. Так, за 2019 – 2021 роки завод здійснив платежів до бюджету та цільових фондів на суму 266,6 млн грн, з них до місцевого бюджету — 91,4 млн грн», – наголосила Миснік.

Виробляти нові вантажні вагони АТ «Укрзалізниця» має намір за власні та залучені кошти. Програма відновлення вагонного парку передбачає запуск випуску вагонів на українських вагонобудівних підприємствах. Це вимагатиме інвестування понад 120 млрд гривень у вагонобудівну галузь. Планується, що з боку «Укрзалізниці» розмір інвестицій становитиме 52,3 млрд. гривень, а з боку учасників ринку – 68,1 млрд. гривень.

Як повідомляв Харків Times, АТ «Укрзалізниця» у 2022 році планує збудувати 50 вагонів-зерновозів нового зразка на Панютинському вагоноремонтному заводі (Лозівський район Харківської області).