Концерт та «ланцюг єдності» – у Харкові відзначили День Соборності України (фото)

Фото: city.kharkov.ua

22 січня, у День Соборності України, у Харкові біля пам’ятника Тарасу Шевченку провели офіційні та неофіційні заходи з нагоди 103 річниці з проголошення Акту Об’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

Про це Харків Times дізнався з повідомлень прес-служби міськради та соцмереж.

За традицією, заходи розпочалися вранці з покладання квітів до пам’ятника Кобзареві на вулиці Сумській. У церемонії взяли участь представники керівництва міста та області, дипломатичного корпусу, громадських організацій, духовенства, харків’яни.

Перед покладанням квітів народні колективи влаштували біля підніжжя пам’ятника міні-концерт, під час якого було виконано українські народні та сучасні танці. Під час вистави артисти розгорнули біля пам’ятника Тарасу Шевченку жовто-блакитну стрічку, що символізує єдність України від Ужгорода до Луганська.

Після чого відбулася церемонія покладання квітів. Учасники заходу також вшанували пам’ять загиблих у боротьбі за соборність та єдність України хвилиною мовчання.

За даними Нацполіції, в ранкових заходах біля пам’ятника Шевченку брали участь близько 200 осіб.

Вдень біля пам’ятника українського поета харків’яни влаштували символічний «ланцюг єдності». Учасники поєднали вишиті рушники та прапори України, як ланки одного ланцюга.

Довідка. День Соборності України – державне свято, відзначається щорічно 22 січня, в день, коли в 1919 році в Києві було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави.

102 роки тому на Софійському майдані в Києві урочисто зачитали «Універсал соборності», в якому було сказано: «Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – ЗУНР (Галичина, Буковина, Закарпаття) і Наддніпрянська велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».