У метрополітені назвали причини обвалення стелі на станції “Площа Конституції”

Фото: Юрій Сидоренко / Facebook

Обвалення частини стелі на станції “Площа Конституції” Харківського метрополітену було раптовим – під час регулярних планових оглядів жодних порушень працівники підприємства не виявили. Спровокували обвал штукатурки одразу кілька факторів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міськради.

Планові огляди, за інформацією КП “Харківський метрополітен”, проводилися 29 грудня 2021 та 6 січня 2022 року і жодних зауважень не було виявлено. Втім, 12 січня, о 8:24, відбулося пошкодження шару штукатурки загальною площею близько 2 кв. м.

Після розбирання усього покриття спеціалісти з’ясували, що на 120 кв. м штукатурної поверхні є лише 20 кв. м зв’язної сітки. Саме покриття експлуатується з моменту відкриття станції «Майдан Конституції», тобто з 1975 року.

«З огляду на це, найбільш вірогідною причиною виникнення надзвичайної події стало понадмірне накладання шару штукатурки без зв’язної сітки, а також перепад температурних режимів та вібрація. Одразу після події було проведено позапланові обстеження штукатурного шару на усіх вестибюлях станцій метрополітену, загрози пошкодження не виявили», – повідомили на підприємстві.

Зараз у вестибюлі станції «Майдан Конституції» виконали підготовчі роботи, зокрема, повністю демонтували штукатурний шар, упорядкували мережі освітлення та на якийсь час пофарбували стелю. Повне оздоблення стелі планується виконати найближчим часом – після проведення процедур закупівлі необхідного матеріалу.

Як повідомляв Харків Times, вранці 12 січня у вестибюлі станції «Площа Конституції» Харківського метрополітену обвалилася частина стелі. Комунальники планують досліджувати щодо можливого обвалення стелі вестибюлів на всіх станціях метро.