Прокуратура намагається змусити керівництво природного парку “Дворічанський” оформити документи на землю

Фото: Dmytro Balkhovitin - Власна робота, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org

Харківська обласна прокуратура направила позовну заяву до Харківського окружного адміністративного суду про визнання протиправною бездіяльності адміністрації Національного природного парку “Дворічанський”. Прокуратура також присить суд зобов’язати адміністрацію парку оформити правовстановлюючі документи на земельні ділянки.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Спеціалізованою екологічною прокуратурою встановлено, що упродовж 12 років з моменту створення парку на території Дворічанського району (зараз це Куп’янський район) його межі не встановлено на місцевості та не розроблено правовстановлюючі документи на земельні ділянки, на яких він розташований. Це порушує норми законодавства, зокрема ст. 7 Закону України “Про природно-заповідний фонд України”, ст. ст. 25, 47 Закону України “Про землеустрій”.

“Таким чином, бездіяльність посадових осіб може призвести до незаконного вибуття з державної власності земель природно-заповідного фонду”, – йдеться у повідомленні.

Прокуратура не вказує, про який саме парк йдеться у позові, зазначаючи лише, що його створено у 2009 році на площі понад 3 тис. гектарів, “що дорівнює площі міста Куп’янськ”. Ці дані відповідають характеристикам Національного природного парку “Дворічанський”. За даними Міністерства екології та природних ресурсів України, площа парку складає 3131,2 га, з яких 658,8 га надано у постійне користування. Парк організовано Указом Президента України від 11 грудня 2009 р. Створенню Парку передувала велика підготовча робота, яка проводилася з ініціативи професора кафедри зоології та екології тварин Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна Віктора Токарського. П

“Дворічанський національний парк – унікальний та найбільший в Україині осередок крейдяних ландшафтів, флори і фауни, обмежених в поширенні схилами Середньоруської височини. Крім крейдяних схилів р. Оскіл, на території парку знаходиться заплава та річище р. Оскіл, які зберіглися в відносно первісному стані, невеликі ділянки байрачних дібров, соснових та вільхових лісів. Багато з видів, що зустрічаються на території парку, є ендеміками та реліктами, мають величезни дизюнкції в ареалі і є свідками булих геологічних епох. Не зважаючі на невеликий вік установи, вона має величезний потенціал для ведення наукових досліджень, рекреації та еколого-освітньої діяльності”, – стверджується на сайті Природно-заповідного фонду України.