Новорічне меню-2022: на скільки подорожчали страви за рік

Фото: из открытых источников

Протягом 2021 року найбільш істотно зросли ціни на м’ясну продукцію, зокрема, ковбасу яку використовують для приготування “Олів’є”. І вартість новорічного салату у 2021-му для харків’ян буде на чверть дорожчою, ніж роком раніше.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення ННЦ “Інститут аграрної економіки”.

За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, вартість новорічного столу 2022 року для сім’ї із 4 осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2021 на 8,1% та становитиме 1844,74 грн.

Для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 198,54 грн. Це на 24,6 % більше, ніж при святкуванні Нового 2021 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 100 грн за 0,5 кг (зростання цін до 43 % в залежності від виробника), 0,5 кг зеленого горошку – 35,00 грн (на 8 %), 6 яєць – 19,80 грн (на 37 %), 200 г солоних огірків – 17,22 грн (на 4 %) та 180 г майонезу – 13,50 грн (на 8 % в залежності від марки). Ще у 13,02 грн обійдуться 2 морквини (380 г), 5 картоплин (840 г) та 2 цибулини (230 г). Якщо станом на кінець 2021 року порівняно з минулим роком ціна на моркву і картоплю зменшилася на 5,6 % і 10 % відповідно, то на цибулю зросла на 39 %.

На рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) – 121,57 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 13,50 грн, 1 морквина (190 г) – 1,71 грн, 1 буряк (250 г) – 2,27 грн, 1 цибулина (170 г) – 1,66 грн, 2 картоплини (280 г) – 2,43 грн.

На 10-26 % зросли витрати на м’ясні продукти. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 98,50 грн (+10,1 % проти цін 2020 року), підчеревини копченої – 110 грн (+10 %), биток зі свинини свіжий – 115 грн (+4,5 %). М’ясо птиці (тушки) станом на кінець 2021 року залишається найдешевшим поміж видів м’яса, тоді як куряче філе майже зрівнялося з ціною свинини. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 120 грн. Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 443,50 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – 75 грн і пачка масла вершкового (200 г) – 50 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 14-30 %.

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 185,38 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 17,38 грн, гриби (1 кг) – 55 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) – 38,00 грн.

Фрукти на святковому столі обійдуться у 105,80 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 70 грн., 1 кг бананів обійдеться, в середньому, у 26 грн, 1 лимон (200 г) – 9,80 грн.

Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн. Шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 109 грн. У півтора рази більше – 180 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку «Шабо» 5-річної витримки.

Безалкогольні напої обійдуться у 81,00 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 40,00 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) – 13,00 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) – 28 грн.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 480 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 260 грн, а 200 г червоної риби – у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2324,74 грн.

Як повідомляв Харків Times, святкування Нового 2022 року та Різдва у Харкові розпочнеться з 19 грудня – з відкриття головної міської ялинки на площі Свободи.