Рада провалила голосування за відстрочення касових апаратів для ФОПів

Фото: ukranews.com

Верховна Рада України не змогла розглянути законопроект №6376, який передбачає обов’язкове запровадження касових апаратів для ФОПів (фізичних осіб-підприємців) на рік пізніше, з 1 січня 20213 року. Законопроект не змогли навіть включити до порядку денного, оскільки це рішення підтримали всього 102 нардепи.

Про це Харків Times дізнався з онлайн-трансляції позачергового засідання ВР, 17 грудня.

Спеціально для розгляду питання про відстрочення обов’язкового запровадження касових апаратів для ФОПів було скликане це позачергове засідання.

У документі пропонувалося внести зміну до абзацу четвертого пункту 61 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, а саме цифру «2022» замінити на цифру «2023».

Проте нардепи навіть не змогли включити законопроект №6376 до порядку денного. У залі набрали лише 102 голоси. Позачергове засідання було закрите.

Таким чином, з 1 січня 2022 року зайняті в рітейлі всі ФОП, які є платниками єдиного податку 2-4 груп, будуть зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) – касові апарати.

Що таке РРО

Реєстратор розрахункових операцій – це пристрій чи програмно-технічний комплекс із реалізацією фіскальних функцій для реєстрації розрахункових операцій під час продажу товарів. По суті аналог касового апарату, але у вигляді програмного забезпечення для комп’ютера, смартфона або планшета.

Такий реєстратор дозволяє виконувати фіскальні функції шляхом реєстрації чеків на податковому сервері через Інтернет. ФОП мають право обрати яким реєстратором розрахункових операцій користуватися: класичним або програмним.

Що буде за порушення вимог щодо РРО

Санкції за порушення використання касових апаратів передбачають штраф у розмірі 100% вартості проданих із порушенням товарів, а за наступні – вже 150% вартості товару.

Нагадаємо, упродовж тижня під Верховною радою знову проходили масові протести ФОПів, які вимагали перенести обов’язкове впровадження касових апаратів.