Харківський онкодовгобуд: 67 млн ​​грн повернулися до держбюджету неосвоєними

Фото: kharkivoda.gov.ua

Інфраструктурну субвенцію у розмірі 67 мільйонів гривень, розраховану на будівництво нового онкоцентру, повернули до державного бюджету. У облдержадміністрації кажуть: генпідрядник зірвав графік робіт. У компанії це пояснюють недоліками наданого замовником проекту.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

У Департаменті капітального будівництва Харківської облдержадміністрації кажуть, що генпідрядник, приватне підприємство «Ромб+», виконував майже всі роботи з відхиленням від графіка на понад два місяці.

«Про очевидний зрив генпідрядником графіків будівництва свідчить той факт, що залізобетонний каркас першої черги будівництва обласного центру онкології мав бути виконаний станом на 1 вересня 2021 року. Але він не готовий досі», — йдеться у заяві департаменту.

За словами директора департаменту Сергія Жукова, до фірми направляли листи з вимогою дотримуватися графіка, але вони залишилися без відповіді.

У компанії «Ромб+» стверджують, що отримали проект будівництва першої черги з низкою недоліків, на виправлення яких витратили 4,5 місяці та власні кошти, оскільки проектанти та замовник не хотіли усувати недоліки власним коштом.

«Щоб змонтувати збірну залізобетонну конструкцію, мав бути розділ «ЗБВ» — це розділ «залізобетонні вироби», якого не було. Відповідно, підрядна фірма за свої кошти, я можу підтвердити договорами, на 450 тис. грн замовила, виготовила цей проект і передала заводам-виробникам у роботу», — сказав директор фірми «Ромб+» Богдан Романів.

Він також зазначив, що будівельний майданчик оснащений електропотужностями вдвічі меншими, ніж того вимагають заплановані роботи.

«Другу чергу УКБ (управління капітального будівництва) донині нам не передало майданчик. І найголовніший момент: УКБ за пів року навіть не змогло будівельний майданчик забезпечити силовими потужностями, електрикою. В нас на об’єкті 80 кВт. Там адекватно нема куди розігнати людей, коли на об’єкті необхідно як мінімум 160 кВт потужностей», — каже Романів.

Звинувачення на свою адресу в Харківській ОДА парирували, пославшись на позитивний звіт Укрдержбудекспертизи: «Креслення ЗБВ розробляються заводом-виробником згідно з технологією його виробництва, вироби проходять випробування та отримують сертифікат відповідності. Про відсутність такого типу креслень було відомо всім учасникам тендеру, адже склад проєкту входив до технічного завдання та був доступний усім учасникам тендеру на етапі його проведення».

У департаменті планують розірвати контракт із генпідрядником та оголосити новий тендер. За словами Романіва, договір було укладено до кінця 2022 року.

Розрахований на 510 ліжок, Обласний центр онкології у лісопарковій зоні в Помірках, за проектом, має отримати новий чотириповерховий лікувально-діагностичний корпус та відділення променевої терапії. Також у проекті – реконструкція старого корпусу під поліклінічне відділення. Розробку проекту розпочали у лютому 2018 року. Близько року роботи не велися.

Як повідомляв Харків Times, 2 вересня 2020 року, під час робочого візиту до Харківської області  Президент Володимир Зеленський обіцяв посприяти у виділенні коштів на будівництво нового онкологічного центру в Харкові.

«Трест Житлобуд-1» отримав 820 мільйонів гривень на будівництво онкоцентру.

У листопаді минулого року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обіцяв, що на будівництво нового комплексу «Обласного центру онкології» в Харкові з держбюджету виділять 100 млн грн.

Згідно з рішенням Кабміну, опублікованим на урядовому порталі 12 квітня цього року, у 2021 році з Державного фонду регіонального розвитку на будівництво першої і другої черги комплексу «Обласний центр онкології» в Харкові мали виділити 76 млн 318 тис. 676 грн.

Наприкінці квітня 2021 року в Харкові відновили будівництво комплексу «Обласний центр онкології», яке призупинено через відхід колишнього підрядника.