Незаконне будівництво у Харкові: суд заарештував квартири у багатоповерхівці на Куликівській

Господарський суд Харківської області наклав арешт на квартири у 18-поверховому будинку на вулиці Куликівській, 32, будівництво якого ведеться під виглядом реконструкції квартир.

Про це Харків Times дізналися з повідомлення Харківського антикорупційного центру з посиланням на рішення суду від 17 листопада.

Відповідно до рішення, забороняється вчиняти дії щодо придбання, зміни або припинення майнових прав на саму будівлю років. “А-17” та квартири в будинку, що належать ФОП Мица Вікторія Євгенівна та ТОВ Куликовський.

Раніше прокуратура подала до суду з незаконного будівництва багатоповерхівки на вул. Куликовській, 32. Зокрема, про відміну реєстрації повідомлень про початок виконання будівельних робіт та декларацій про готовність об’єкта до експлуатації.

За інформацією слідства, замовник будівництва не має документа, що дає право виконувати будівельні роботи, а саме дозволи на виконання будівельних робіт, належно затвердженого проекту та містобудівних умов та обмежень для забудови земельної ділянки. Узаконити будівництво багатоповерхівки підприємець намагається за допомогою декларацій щодо готовності до експлуатації об’єкта. На підставі цих документів «підприємцем як замовником будівництва було зареєстровано право власності на низку квартир житлового комплексу».

Слідство зазначає, що в оспорюваних документах щодо виду будівництва вказано реконструкцію, хоча фактично відбувається нове будівництво 18-поверхового житлового будинку. Це дозволяє відповідачам уникати отримання містобудівних умов та обмежень на забудову земельної ділянки. “Зі змісту вказаних документів вбачається, що ними охоплена реконструкція 1-3 поверхів будинку. Щодо поверхів вище 3-го поверху будинку будь-яка інформація про право на будівництво взагалі відсутня”, – йдеться у тексті рішення.

Будівництвом цього комплексу займається Turkish Development.

Як повідомляв Харків Times, незаконне будівництво багатоповерхового житлового будинку почалося після того, як у червні 2019 року депутати міськради виділили харків’янці Наталі Гусар земельну ділянку площею 0,1 га на вул. Куликівській. Землю виділили під обслуговування житлового будинку, господарських споруд та споруд, але не під будівництво.