Історична будівля лікарні Гельферіха не продається — Харківська міська рада

Фото: Харків Times

Департамент охорони здоров’я Харківської міської ради виступив з офіційною заявою щодо ситуації навколо пологового будинку №2 імені М. Х. Гельферіха.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міської ради.

Наводимо повний текст цієї заяви.

«Комунальне некомерційне підприємство «Міський клінічний пологовий будинок №2 імені М. Х. Гельферіха» протягом багатьох років надає акушерсько-гінекологічну допомогу не тільки жителям Московського району, а й жінкам міста та області з супутніми захворюваннями – ГРЗ, негоспітальними пневмоніями, повітряно-крапельними інфекціями. Там розгорнуто 110 ліжок.

Пологовий будинок розташований у двох будівлях. Корпус по вул. Юлія Чигирина був реконструйований у 1983 році. Має на шість поверхів вантажний і пасажирський ліфти, блоки та бокси для розділення потоків пацієнтів з ковідом і без.

Двоповерхова будівля на пр. Московському побудована в 1902 році. Це історична пам’ятка, пристосована для надання медичної допомоги. Сьогодні вона знаходиться в аварійному стані – з проваленим дахом, патьоками, застарілою операційною без ліфта і можливості транспортування хворих, з підведенням води для хворих в коридорі, що в цілому не відповідає санітарно-епідеміологічним нормам.

Там же, під дахом на горищному поверсі, розміщена кафедра ХМАПО під керівництвом професора Козуба М. І., який, намагаючись зберегти кафедру під час реорганізаційних процесів в академії, поширює неправдиву інформацію про організацію роботи під час епідемії коронавіруса.

Внаслідок реформи галузі охорони здоров’я, пологовий будинок не має поліклініки або діагностичного центру, як хтось голосно заявляє, а має лише консультативно-діагностичний кабінет, де спостерігаються вагітні і ведеться поліклінічний прийом. У пологового будинку №2 немає пакета НСЗУ щодо ведення вагітних. І ніколи за всю історію пологового будинку там не надавалися послуги з лікування безпліддя – тільки лікування жінок з інфекційною патологією.

У будівлі на вул. Юлія Чигирина створений окремий блок для ковідних хворих – з пропускником, кімнатою для лікарів, медсестер і молодшого персоналу. Відповідно до пакету НСЗУ, таких бригад, які надають медичну допомогу в ковідном блоці, – чотири. Паралельно працює звичайна бригада, яка надає допомогу пацієнтам без коронавіруса.

Для новонароджених створений ізолятор з усією необхідною апаратурою, оскільки у жінки з ковідом може народитися здорова дитина. Чітко організований поділ потоків пацієнтів, створена блокова система надання допомоги. Сьогодні в ковідному блоці знаходиться 11 вагітних, у блоці інших інфекцій – три жінки з ГРЗ і дві – з пневмоніями.

До 1 липня 2021 року пологовий будинок надавав таку медичну допомогу і планував переїхати в одну будівлю, оскільки одночасно забезпечити чотири бригади акушерів-гінекологів, неонатологів, анестезіологів, операційних сестер та іншого персоналу для надання допомоги в двох корпусах ковідним і нековідним хворим не було можливості. Тому об’єднання всіх ресурсів в одній будівлі було оптимальним тимчасовим рішенням.

Але частина співробітників ще в минулу хвилю коронавіруса відмовлялася працювати в корпусі по вул. Юлія Чигирина. Вони протестували, і колишній головний лікар самовільно відкрила для них корпус на Московському проспекті. Зараз історія повторюється.

Ще один важливий момент: цей корпус не буде виставлений на продаж – він як був, так і залишиться в комунальній власності міста.

У зв’язку з цим, Департамент охорони здоров’я Харківської міської ради звертається до некомпетентних професіоналів у сфері організації надання медичної допомоги вагітним, породіллям та гінекологічним хворим з коронавірусною та іншими інфекціями з проханням не поширювати неправдиву інформацію і не вводити в оману харків’ян фейковими «сенсаціями».

Раніше в соціальних мережах було розповсюджено звернення від імені колективу пологового будинку з проханням про допомогу в збереженні будівлі, яку нібито збираються продати або здати в оренду.

Як повідомляв Харків Times, з 1 жовтня пологовий будинок №2 знову почав приймати хворих на коронавірус.