Поліція припинила діяльність шахрайських call-центрів у Харкові (фото, відео)

Поліція припинила діяльність шахрайських call-центрів у Харкові.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Оператори call-центрів телефонували громадянам під виглядом менеджерів різних банків та отримували персональні дані потерпілих. Маючи відповідну інформацію, заволодівали їхніми грошима з карткових рахунків через банківські мобільні додатки. Надалі переказували кошти на підконтрольні рахунки. Крім того, учасники протиправної схеми видавали себе за представників фіктивних фінансових бірж та, вводячи громадян в оману, спонукали їх інвестувати гроші в підприємства, яких не існує. Щомісяця зловмисники отримували від злочинної діяльності понад мільйон гривень.

Правоохоронці за силової підтримки спецпризначенців полку поліції особливого призначення провели санкціоновані обшуки за адресами розташування call-центрів та в інших приміщеннях, які використовувались зловмисниками для вербування та підготовки їх операторів. Вилучили понад 350 одиниць комп’ютерної техніки, мобільні телефони, «чорнові записи» з організації та обліку роботи операторів.

Кримінальне провадження розслідується за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу (шахрайство). Після проведення всіх необхідних процесуальних заходів буде вирішуватися питання про повідомлення про підозру організаторам та учасникам оборудки.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснює Харківська обласна прокуратура.

Прес-служба прокуратури повідомила, що жертвами шахраїв стали громадяни країн СНД та Європи. Оператори дізнавалися в них номери банківських карток, рахунків, паролів, CVV кодів, після чого за допомогою програмного забезпечення виводили кошти на електронні гаманці, банківські картки та переводили їх у криптовалюту. В подальшому працівники шахрайських call-центрів виводили кошти в готівку.

16 вересня винесено ухвали Київського районного суду м. Харкова про дозвіл на проведення обшуків за адресами місця розташування call-центрів.

17 вересня під час проведення обшуків виявлено та вилучено системні блоки, монітори, ноутбуки, мобільні телефони, жорсткі диски, банківські картки. Наразі вживаються заходи щодо накладення арешту на вилучене майно, встановлення організаторів шахрайських call-центрів.

Як повідомляв Харків Times, в липні в Харкові «співробітники безпеки банку» обдурили городян на мільйон.

Аналогічний сall-центр поліція прикрила в квітні цього року. Тоді жертвами шахраїв стали не тільки громадяни України, а й жителі країн СНД.

У вересні харківські поліцейські припинили діяльність шахрайського сall-центру в Запоріжжі з місячним оборотом в три мільйони гривень.