У Харкові пройшов марш рівності KharkivPride (фото)

Фото: ХарківTimes

У центрі Харкова проходить марш рівності KharkivPride. Близько півтори тисячі яскраво одягнених людей з транспарантами і гаслами-кричалками рушили колоною від майдану Свободи по проспекту Науки.

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця подій.

Прохід до місця збору біля виходу зі станції метро «Держпром» контролювала поліція. Всіх, бажаючих приєднатися до колони, перевіряли на наявність колючих, ріжучих та інших небезпечних предметів.

Приблизно о 12:40 колона рушила в бік проспекту Науки.

Учасники ходи скандують:

  • Нумо, Харків! Права замість парків!
  • Харків — Україна та права людини!
  • Українська нація, геть дискримінацію!
  • Бунтуй! Кохай! Права не віддавай!
  • Маю право на кохання і на вільне існування!
  • Треба вакцинацію від дискримінації!

та інші.

Порядок охороняли поліція та нацгвардія.

Без особливих ексцесів (в районі ст. метро «Наукова» один з провокаторів спробував вихопити в учасників плакат і вигукнути гасло проти ЛГБТ) хода дісталася виходу метро «Ботанічний сад» біля Будинку проектів. Потім правоохоронці створили безпечний коридор, щоб учасники акції спокійно роз’їхалися по домівках.

Як розповіли організаторки заходу Ганна Шаригіна та Віра Чернигіна, цього разу колона пройшла 2,6 км — рекордну відстань для KharkivPride та один з найдовших маршрутів для подібних маніфестацій в Україні.

За словами організаторів, напередодні акції близько 20 іноземних посольств підписали звернення до міської влади та правоохоронців Харкова з проханням забезпечити безпеку маршу рівності. А у самій ході, крім харків’ян, взяли участь представники МО «Національний демократичний інститут міжнародних відносин», програми «Пакт» USAID та представник посольства Великобританії в Україні.

Всього, за підрахунками організаторів, в ході взяли участь 3 000 чоловік.

Організаторки Ганна та Віра відзначили, що щиро вдячні поліції, але сподіваються, що наступного року правоохоронців буде трохи менше.

Як розповіли самі правоохоронці, порядок під час ходи охороняли близько 800 співробітників поліції (задіяні були як сили обласного управління, так і курсанти університету внутрішніх справ) і близько 450 бійців нацгвардії, а також близько 40 одиниць спецтехніки.

Безпеку руху забезпечила патрульна поліція.

За підрахунками поліції, в заході взяли участь 1 000 осіб.

Дивіться фоторепортаж: У Харкові пройшов марш рівності KharkivPride (фото)

Як повідомляв Харків Times, в Харкові сьогодні проходять дві протилежні акції.

Об 11:00 біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Харкові зібралися кілька десятків поборників сім’ї, моралі та інших «традиційних цінностей».

Минулого разу KharkivPride в Харкові проводив ходу в 2019 році. У минулому році через епідемію коронавірусуа захід пройшов у форматі автопробігу.