Харків накриє неконтрольований потік чорного піару – КВУ

Фото: Харків Times

Комітет виборців України попереджає, що ще до офіційного старту кампанії на пост мера Харкова багато хто з потенційних претендентів використовують маніпулятивні вкидання і чорний піар.

Напередодні офіційного старту виборчої кампанії в Харкові Комітет виборців України виступив з прес-конференцією, в ході якої було проведено аналіз активності потенційних претендентів на пост мера Харкова.

До теперішнього моменту чітко вказали своє прагнення балотуватися на пост Харківського міського голови секретар міськради (виконуючий зобов’язаного міського голови) Ігор Терехов, екс-мер Михайло Добкін, депутат міськради від партії “Слуга Народу” Аліна Мустафаєва, громадський активіст і голова Нацкорпусу Костянтин Немічев, підприємець і глава фракції ЄС в міськраді Олександр Скорик, безпартійний Дмитро Маринін та депутат міськради від ОПЗЖ Анатолій Родзинський.

“В інформаційному полі є явне домінування двох потенційних кандидатів – Ігоря Терехова та Михайла Добкіна, з помітною перевагою першого, – повідомив глава Харківського обласного відділення Комітету виборців України. – Головною небезпекою цих виборів слід назвати масове використання практично неконтрольованих приватних месенджерів та соціальних мереж, через які учасники можуть робити маніпулятивні “вкидання” дезінформації і використовувати чорний піар”.

Вже зараз очевидно, що головною мішенню цих атак став секретар міськради Ігор Терехов. “Ми провели моніторинг газет, які видають претенденти на пост мера. Якщо від Терехова роздають газети, матеріали яких висвітлюють його діяльність в позитивному ключі, то окремі випуски поліграфічної продукції його опонентів на 70-80% були присвячені критиці міської влади. Тобто, акцент робиться не на свою власну рекламу, а на негативну кампанію “, – заявив Михайло Камчатний.

Схоже співвідношення фіксується і на особистих сторінках потенційних кандидатів. “Якщо глянути в соціальних мережах на сторінки Добкіна, Мариніна, Мустафаєвої, Родзинського – найчастіше велика частина повідомлень стосуються не їх власної діяльності, а критиці Терехова, яка, як ми розуміємо, носить маніпулятивний характер”, – зазначає Камчатний.

В цілому, за розрахунками Комітету виборців України проти Ігоря Терехова виходить в 4 рази більше негативних матеріалів, які мають всі ознаки чорного піару, ніж, наприклад, проти Михайла Добкіна.

На підставі моніторингу громадської активності, Комітет виборців України також припустив, що Юлія Світлична, Олександр Фельдман та Євген Мураєв не стануть брати участь у виборах Харківського міського голови. “Ми проаналізували їх активність з травня до початку вересня. Хоча ведуться розмови про їх можливе висунення, в публічній сфері нічого не свідчить про те, що вони збираються висувати свої кандидатури”, – припустив Михайло Камчатний.