Пам’ятник, який символізує останній політ, встановлять на місці авіакатастрофи АН-26 під Чугуєвом

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Пам’ятний знак, що символізує останній політ, до кінця цього року встановлять на місці падіння літака АН-26Ш поблизу Чугуєва області. У момент авіакатастрофи на борту літака знаходилися 27 військових, 26 з них загинули.

Про плани увічнити пам’ять загиблих офіцерів і курсантів Харків Times повідомили в прес-службі Чугуївської міської ради.

Згідно з проектом, пам’ятник буде складатися з чотирьох мармурових плит. Перша буде служити підставою.

“На другій (у вигляді свічки) викарбувані імена загиблих, третя – стилізоване зображення АН-26 і четверта– як символічне хмара, куди йде в свій останній політ літак.”, – розповіли в міськраді.

Планується, що на місці падіння літака буде облаштована територія площею близько 200-250 кв. м. Станом на 31 серпня тут почалися підготовчі роботи, територія повністю розчищена.

Члени комісії міськради підтримали ініціативу про встановлення пам’ятника. Депутати міськради на найближчій сесії повинні дати офіційний дозвіл на встановлення пам’ятного знака.

До 25 вересня, річниці катастрофи, на цьому місці буде встановлена ​​тимчасова пам’ятна табличка, у якій пройдуть жалобні заходи.

Як повідомляв Харків Times, на борту літака знаходилося 27 військових, 25 з них загинули під час катастрофи. Один курсант, що отримав 90% опіків тіла, помер наступного дня у лікарні.

Единий, хто вижив після падіння військового літака АН-26, курсант ХНУПС Володимир Золочевський, після падіння намагався врятувати свого товариша.

Міноборони повідомило 23 жовтня, що начальника Харківського національного університету Повітряних сил Олександра Турінського усунуто від виконання службових обов’язків до остаточного офіційного встановлення всіх обставин та причин катастрофи.

28 жовтня Урядова комісія з розслідування катастрофи Ан-26Ш, яка сталася 25 вересня під Чугуєвом, офіційно оприлюднила результати роботи і назвала причини трагедії. Згідно з висновками комісії, причина катастрофи – системні порушення правил виконання польотів в ХНУПС ім. Кожедуба.

5 травня ГБР завершило досудове розслідування у справі катастрофи військового літака АН-26Ш під Чугуєвом. У справі – шість підозрюваних.