Троє харківських поліцейських постануть перед судом за спроби приховати тяжкі злочини

Иллюстративное фото

Троє співробітників Холодногірського відділу поліції ГУНП в Харківській області підуть під суд за те, що в гонитві за благополучною статистикою не фіксували тяжкі злочини або намагалися видати їх за легкі. За санкцією статті їм загрожує до трьох місяців арешту.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в березні 2020 року до Холодногірського відділу поліції звернувся чоловік, на якого на вулиці напали двоє грабіжників і відібрали гроші. Оперуповноважений, розуміючи, що скоєно тяжкий злочин, передбачений ч. 2 ст. 186 КК, щоб не псувати статистичні показники стану правопорядку, вирішив не давати справі хід, відмовився приймати заяву від потерпілого, до того ж наказав йому підписати аркуш паперу з надрукованим текстом про те, що він нібито знайшов гроші.

У вересні того ж року до Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної допомоги ім. А. І. Мещанінова доставили чоловіка з закритою черепно-мозковою травмою, струсом головного мозку та забоєм грудної клітки. Чоловік пояснив, що на нього напала група негідників, які його побили та пограбували.

Незважаючи на це вже інший оперуповноважений того ж відділу поліції, також «борючись» за гарні показники та бажаючи приховати злочин, передбачений ч. 2 ст. 187 КК, опитав потерпілого без письмової фіксації, заяву про злочин у нього не прийняв і вмовив чоловіка розповісти під відеозапис на мобільний телефон про те, що він не має ні до кого претензій.

Крім того, у лютому 2020 року в Харкові, в Лосівському провулку, група осіб скоїла розбійний напад на чоловіка. Зловмисники завдали потерпілому тілесні ушкодження і пограбували.

Того ж дня потерпілого доставили до лікарні. Поліцейський, який був на той час оперуповноваженим Холодногірського відділу поліції ГУНП в Харківській області, опитав потерпілого, але, знову-таки, не зафіксував опитування. Бажаючи приховати злочин, передбачений ч. 2 ст. 187 КК, оперуповноважений переконував потерпілого, що злочинців поліція все одно не знайде, а травми нещасний отримав з власної необережності, та й гроші просто загубив. Зрештою, поліцейський умовив потерпілого не писати заяву про вчинення злочину.

Приховані кримінальні правопорушення були зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань і розслідувані лише після втручання обласної прокуратури.

Тепер обвинувальні акти стосовно трьох співробітників поліції за фактом приховування тяжких злочинів (ч. 1 ст. 396 КК) направлено до суду.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді арешту на строк до трьох місяців або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Як повідомляв Харків Times, 5 лютого 2021 року двом оперуповноваженим повідомили про підозру.

Капітан поліції опинився під слідством за спробу приховати розбійний напад.