У Харківському зоопарку померла 23-річна слониха Тенді

Фото: из открытых источников

У Харківському зоопарку померла слониха Тенді, яка страждала від генетичного захворювання. Їй було 23 роки.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського зоопарку.

До Харкова Тенді приїхала в дворічному віці з Одеси. Згодом, коли слоненя почало набирати вагу, кіпери помітили проблеми із задніми ногами. Тенді кульгала, неправильно ставила стопу, що призвело до викривлення ніг і системних змін, які не дозволяли нормально рухатися.

Консиліум українських фахівців спільно з куратором від Європейської асоціації зоопарків та акваріумів (ЄАЗА) діагностував у Тенді дисплазію колінних суглобів.

“Єдина причина виникнення даного захворювання у тварин – генетичний фактор. І саме таким захворюванням страждав батько Тенді – слон Тарун.”, – розповіли в зоопарку.

Основними симптомами розвитку даного захворювання є є скуті рухи, вимушене положення тіла тварини, підгинання тазових кінцівок, патологічне згинання поперекового відділу хребта, наявність припухлостей чи навіть абсцесів у районі тазостегнових суглобів.

У Харківському зоопарку спільно з фахівцями Європейської асоціації зоопарків і акваріумів для Тенді підібрали лікування, яке допомагало усунути симптоми, але не саме захворювання. Однак в історії лікування був момент, коли стан Тенді настільки погіршився, що фахівці Асоціації пропонували приспати тварину.

“Оскільки вилікувати дисплазію неможливо, захворювання призводить до незворотних процесів в кістково-суглобової системи. Останнім часом стан Тенді почала стрімко погіршуватися. Хвороба взяла верх – Тенді померла.”, – розповіли в зоопарку.

Як повідомляв Харків Times, Харківський зоопарк, який зараз реконструюється, буде відкритий до Дня міста, 23 серпня.

У квітні в Харківському зоопарку відкрили новий літній вольєр для слонів.