У Харківській області липень буде спекотнішим та сухішим за норму

Фото: Харків Times

Синоптики склали орієнтовний прогноз погодних умов на липень 2021 року та підвели підсумки червня.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського регіонального центру з гідрометеорології.

За розрахунками довгострокових прогностичних моделей, в липні очікується розвиток блокуючого антициклону в північній частині Східної Європи. Тому атмосферний тиск передбачається дещо вищим за норму.

Термічний фон над Україною та Харківською областю буде на 0,5–1,5°C вище за норму (із середньомісячними температурами по області в межах +22,0… +23,0°C), а ось кількість опадів з високою ймовірністю буде меншою за норму на 10–30%.

Основна частина дощів припаде на першу декаду липня: по області може випасти близько 40–50 мм, хоча у літній період завдяки конвекції розподіл опадів по території майже завжди дуже нерівномірний.

А ось у південних і західних областях України дощів має бути багато, місцями може випасти 1,5–2 місячні норми.

Щодо першого місяця літа, то він у Харківській області цього року видався досить різноманітним і нестійким.

Перша половина місяця була прохолодною та вологою. В окремі дні середньодобова температура виявилася нижче за норму на 8–9°C. А ось в останню декаду разом з повітряними масами з Середньої Азії прийшла спека з денними максимумами +33… +36°C, а на сході області — до +37,5°C (за даними метеостанції Куп’янська 25 червня).

Разом зі спекою активізувалася й конвективна діяльність: проходили грозові дощі різної інтенсивності, місцями у супроводі шквалистого посилення вітру та граду. 29 червня в окремих районах області відзначався рясний град і сильні шквали (Люботин, Куп’янськ, Чугуївський і Печенізький райони).

Загалом середньомісячна температура виявилася в межах кліматичної норми (по відношенню до нових норм 1991–2020 рр.) і склала +19,9… +21,4°C.

Опади по області розподілилися нерівномірно — від 31 до 162 мм, що становить від 47 до 267% від середніх багаторічних показників.

У Харкові середньомісячна температура склала +20,5°C (+0,5°C по відношенню до норм 1991–2020 рр.), а кількість опадів — 68 мм (118% від норми).

Найвища температура була зафіксована 26 червня — +34,5°C, а найнижча — 1 червня, +9,0°C.

Спостерігалося 14 днів з грозою (більше норми на 55%). Тричі в межах міста випадав град (8, 14 та 29 червня).

Температурних рекордів і стихійних явищ погоди зафіксовано не було.