Медики уточнили діагнози постраждалих від отруєння в харківській “Якіторії”

Фото: Харків Times

Станом на 29 червня, майже за два тижні після отруєння в харківському ресторані “Якіторія” продовжують лікування три пацієнти. Кількість отруєних вже не збільшується – зареєстровано 90 хворих, з них 19 дітей.

Про це Харків Times розповіли в Харківському обласному центрі контролю і профілактики хвороб МОЗ України.

Двоє хворих проходять лікування в Валківській районній лікарні (Харківська область) і в Біловодській багатопрофільній лікарні (Луганська область). Ще один пацієнт знаходиться на амбулаторному лікуванні.

“Всього виписано 87 хворих, з них з діагнозом сальмонельоз середнього ступеню важкості, виділена S.enteritidis гр.D1 – 42 особи та сальмонельоз середнього ступеню важкості клінічно, епідеміологічно 45 осіб. Стан хворих за даними закладів охорони здоров’я задовільний”, – розповіли в центрі.

Протиепідемічні заходи і лабораторні дослідження щодо підтвердження та ідентифікації виділених культур сальмонел за біохімічними та серологічними властивостями тривають.

Як повідомляв Харків Times, харківські медики зафіксували спалах масового кишкового захворювання серед клієнтів закладу громадського харчування в центрі міста. До лікарень звернулися 25 осіб.

Ввечорі 17 червня кількість отруєних в ресторанах «Якіторія» і «Мафія» зросла до 34 осіб.

Вранці 18 червня заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила про 54 постраждалих, госпіталізованих до лікарень Харкова.

В аналізах 42 отруєних в ресторані «Якіторія» в Харкові, а також на кухонному начинні самого ресторану виявили бактерію сальмонелу. Станом на 22 червня за медичною допомогою звернулися 87 осіб.

Число постраждалих в ресторані “Якіторія” продовжувала зростати через тиждень після НП.

У більшості отруєних в харківській «Якіторії» підтверджено сальмонельозний ентерит.

Причиною отруєння 90 осіб, серед яких 19 дітей, в харківських ресторанах “Якіторія” і “Мафія міг стати хворий співробітник, що заніс інфекцію на кухню.