Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю – секретар РНБО

Фото: ukranews.com

Секретар РНБО Олексій Данилов анонсував припинення авіасполучення між Україною і Білоруссю через примусову посадку в аеропорту Мінська літака авіакомпанії Ryanair.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Інтерфакс-Україна.

За словами Олексія Данилова, Україна припиняє авіаційне сполучення з Білоруссю, українські авіакомпанії перенаправляють свої рейси в обхід білоруського повітряного простору.

«З огляду на рівень небезпеки і нахабства викликів демократичним цінностям, які створюють своєю діяльністю влада Білорусі в безпосередній близькості від кордонів України, президент Володимир Зеленський ініціював рішення про повне припинення авіасполучення з Республікою Білорусь і перенаправлення всіх авіарейсів в обхід її повітряного простору», – заявив Секретар РНБО .

Він також нагадав, що президент доручив Кабінету міністрів підготувати пакет документів про припинення авіасполучення. Уряд збереться на екстрене засідання з цього приводу.

Першою про припинення польотів над територією Білорусі офіційно заявила національна авіакомпанія Латвії. Аналогічне рішення прийняли в Великобританії. Аеропорти Литви більше не будуть приймати рейси з Білорусі. Євросоюз також розглядає питання про закриття авіасполучення з Білоруссю.

23 травня в аеропорту Мінська був екстрено посаджений літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе мінування повітряного судна, в аеропорт стягнули пожежних і карети «швидкої допомоги». Пізніше стало відомо про те, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

У компанії Ryanair стверджують, що отримали інформацію про замінування літака від білоруських диспетчерів, після чого пілоти подали сигнал «сквок». В небо було піднято винищувач МіГ-29 ВС Білорусі. За даними ЗМІ, винищувач фактично змусив цивільний борт змінити курс від кордону і сісти в аеропорту Мінська.

За даними онлайн-табло харківського аеропорту, сьогодні, 24 травня, з Харкова до Мінська були здійснені два рейси: один авіакомпанією Etihad Airways (Об’єднані Арабські Емірати), другий – білоруським перевізником Belavia.

Авіакомпанія Belavia здійснювала п’ять рейсів на тиждень за маршрутом Харків-Мінськ.