“Ніч музеїв” у Харкові – програма майстер-класів, творчих зустрічей та виставок

Фото: Стройобзор

Після торішньої паузи, викликаної пандемією коронавырусу, в Харкові знову відбудеться традиційна «Ніч музеїв-2021». Заходи розпочнуться ввечері 22 травня і триватимуть майже до ранку. У програмі – виставки, екскурсії, презентації, майстер-класи, творчі зустрічі як для дорослих, так і для дітей.

Про це Харків Times дзнався з повідомлень на сайтах культурних установ Харкова.

Цього року “Ніч музеїв” має свої особливості. Частина заходів буде проводитися онлайн. На івенти, які відбудуться оффлайн, організатори просять відвідувачів приходити в захисних масках і прихопити з собою санітайзери.

Музей жіночої та гендерної історії

Першим відкриє свої двері для відвідувачів Музей жіночої та гендерної історії (Московський проспект, 124 А). Тут з опівдня почнуться безкоштовні екскурсії. Більше 4000 експонатів, мультимедійні форми, авторські експозиції відкриють невідомі сторінки жіночої історії та витоки гендерної нерівності в суспільстві.

  • 1 екскурсія – 12.00-13.30
  • 2 екскурсія – 14.00-15.30
  • 3 екскурсія – 16.00-17.30

Відвідувачі також можут взяти участь в авторській грі “Крізь скляну стелю” і познайомитися з виставкою “Сестри Грімм” (зображення героїнь дитячих казок відповідно до переписаних на феміністичний лад казкових текстів).

О 18:00 розпочнеться онлайн-квіз “Сторінками жіночої історії”. На переможців чекають тематичні призи.

Муніципальна галерея (вулиця Чернишевська, 15)

Харківський Літмузей

До роздумів про майбутнє музеїв запрошує Харківський Літмузей (вул. Багалія, 6). Тут в 17: 00 відкриється виставка одного експоната – “Як нас сюди занесли”.

Все музейний простір стане виставковим: відвідувачі зможуть знайти рідкісні експонати, що розповідають історію музейної колекції. Від першого музейного предмета, через унікальні артефакти, в музеї створили розповідь про те, як річ може стати музейної, як музейні співробітники шукають предмети для колекції, або як предмети знаходять свій музей.

Відвідати в музеї виставку можна буде о 17.00, 18.00, 19.00, 20.00. Також в музеї проведуть екскурсію для груп після 20.00, але не пізніше 23.00.

О 18.00 в саду Літмузею відбудеться розмова Тетяни Пилипчук і Ярини Цимбал тема «Унікальні артефакти 1920-х років звідки беремо і навіщо зберігаємо»
Обов’язково буде транслція на наших сторінках у Facebook та Instagram.

Відома дослідниця «наших 1920-х» Ярина Цимбал реконструює унікальну епоху за нечисленними артефактами, які дивом збереглись через 100 років: щось вважалося сміттям і викидалося, щось було надто небезпечним для життя і ховалось або нищилось, щось було знищено тодішньою владою — разом із власниками, свідками, зберігачами, пам`яттю. Де сьогодні можна знаходити артефакти про 1920-ті, як сміття стає цінністю і про що розповідає нам сьогодні — в розмові музейниці Тетяни Пилипчук і дослідниці Ярини Цимбал.

О 19.30 в саду Літмузею відбудеться онлайн розмова “Дослідник в музеї”: стрім з Максимом Стріхою про важливість збереження артефактів, про його досвід користувача архівами і музейними фондами. Модераторка Ольга Бондар.

Максим Стріха передав на довічне зберігання в ЛітМузей кілька цінних предметів. Як дослідник, Стріха постійно користується архівами. Розмова йтиме довкола теми майбутнього музейних колекцій: зручності користування музейними фондами, необхідності (або – ні?) оцифровування музейних предметів і фізичного зберігання (або – ні?) музейних артефактів.

О 20.00 у садку почнеться трансляція розповіді Сергія Жадана, – «Майстерня Бондаря: що тут відбувалось у 1990-ті».
Запис, буде транслюватися на наших сторінках у Facebook та Instagram.

Сергій Жадан був одним із тих молодих митців, які часто навідували легендарного харківсьуого художника Валера Бондаря в його майстерні в ЛітМузеї. Тут у невимушеному спілкуванні утворювалось неймовірне творче середовище – вільне від совкових стереотипів, конформізму, провінційності тощо. Тут були нові ідеї, нові твори, нові бачення-бажання-мрії, нова художня мова, нові часописи – самвидавні, звісно. Як спілкувались, що пили, з чим виходили на люди – розповідає безпосередній учасник тих подій ранніх 1990-х тоді ще мало знаний поет-студент Сергій Жадан. У майбутньому музеї майстерня Бондаря стане меморіальним простором.

Завершить програму в саду літмузею Юрій Андрухович. О 21.00 розпочнеться Радіо Вечір з Юрієм Андруховичем: презентація нового роману, розмова про пошуки матеріалів харківського радіо 1930-х для нового проекту і презентація цього нового проекту.

Вхід безкоштовний.

На сторінках музею у Facebook та Instagram відбудеться трансляція.

Центр культури мистецтв і галерея “Мистецтво Слобожанщини”

MY Gallery

У Художній галереї по вулиці Сумській, 48 проведуть акційний майстер-клас з живопису. Після закінчення якого влаштують арт-шоу.

Початок: о 19:00. Вхід безкоштовний.

Художньо-меморіальний музей І. Ю. Рєпіна

О 14:00 в музеї імені Рєпіна (м Чугуїв, вул. Музейна, 8) розпочнуться екскурсії в Будинку штабів військових поселень. Можна буде побувати не тільки в тій частині, де сьогодні знаходиться Художня галерея, а й піднятися на другий поверх, або спуститися в цокольний. Пройти цей шлях самостійно або з професійним екскурсоводом – кожен гість вирішує сам.

Екскурсії проводитимуться кожну годину, починаючи з 14:00. Остання екскурсія почнеться о 19:00. У відкритих приміщеннях експонуватимуться фотовиставки, як історичної тематики, так і художні.

Для цінителів сучасного мистецтва о 16:00 розпочнеться вернісаж, під час якого передбачено спілкування з авторами колективної виставки «Європа очима сучасних художників».

Також гості зможуть відвідати виставку порцеляни, недавно подаровану музею Оленою Криворучко – громадянкою Канади українського походження. Після 30 років збору порцеляни вона вирішила подарувати приватну колекцію 4 регіонам України, звідки походить її сім’я. Один з таких регіонів – Слобожанщина, де в 18 столітті жили її предки Криворучко – козаки Охтирського полку.

Вхід безкоштовний.