У Харкові сторож організував банду “чорних ріелторів” – привласнили нерухомості майже на 2 млн грн

Фото: УНІАН

У Харкові викрили чергову банду “чорних ріелторів”, які відбирали квартири у самотніх людей похилого віку. Організував злочинну групу 69-річний сторож дитячого садка.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі області.

Крім організатора до складу банди входили ще двоє людей – 40-річна жінка, яка мала досвід в сфері операцій з нерухомістю, і 43-річний чоловік. Діяли вони за наступною схемою: організатор і жінка з досвідом роботи ріелтором знаходили в Харкові квартири, в яких проживають самотні люди похилого віку. Потім жінка під виглядом соціального працівника входила в довіру до власників. Під різними приводами вона отримувала зразки підпису старих і доступ до їх документів, після чого зловмисники підробляли довіреності від імені власників на право розпорядження нерухомістю, і продавали її.

Перед тим, як показати квартири покупцям, справжніх власників вивозили за межі Харкова.

Діяла злочинна трійця з кінця липня 2018 року. Слідство встановило, що зловмисники заволоділи двома квартирами, розташованими в Харкові по проспекту Московському і по проспекту Перемоги, на загальну суму майже 1,9 млн грн. Про долю власників житла в поліції не повідомили.

Під час обшуків за місцями проживання учасників групи вилучено підроблені доручення, правовстановлюючі документи на квартири, списки одиноких пенсіонерів та інші докази протиправної діяльності.

14 травня 2021 поліцейські повідомили про підозру двом членам організованої групи, жінці та чоловіку, за фактами шахрайства, незаконного позбавлення волі людини, підробки та використання завідомо підроблених документів, скоєними в складі організованої групи (ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15 , ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК Україна).

15 травня цього року повідомлено про підозру організатору групи за фактами шахрайства, незаконного позбавлення волі людини і підробки документів, скоєними організатором в складі організованої групи (ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 146, ч . 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України).

Зараз вирішується питання про обрання підозрюваним міри запобіжного заходу. Слідство встановлює причетність трійці до інших фактів шахрайського привласнення квартир.

Підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові затримали банду «чорних ріелторів», які незаконно привласнювали квартири харків’ян, а потім вбивали власників нерухомості. Однією зі своїх жертв вони спочатку робили ін’єкції невідомої речовини, а потім задушили дротом.