У Куп’янському підрозділі Південної залізниці виявлено «мертві душі»

СБУ заблокувала схему розкрадання бюджетних грошей в семи структурних підрозділах АТ «Укрзалізниця», розташованих в Харківській області.

Про це Харків Times повідомив начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

Слідство встановило, що незаконний механізм організували кілька посадовців структурних підрозділів регіональної філії «Південна залізниця» в Куп’янському районі. Схема працювала з 2017 року.

Чиновники нараховували зарплату працівникам, яких фактично не було на робочих місцях. Для цього учасники оборудки вносили недостовірні відомості до табелів обліку робочого часу, а також оформлювали фіктивні лікарняні. Нараховану за час перебування у «відпустці» зарплату працівники мали віддавати посадовцям.

За попередніми оцінками, держава зазнала збитків майже на мільйон гривень.

Під час обшуків робочих місць підприємливих залізничних управлінців правоохоронці виявили магнітні носії інформації, комп’ютерну техніку, документи та чорнові записи з доказами незаконної діяльності.

У межах кримінального провадження за ст. 191УК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) тривають слідчо-оперативні дії. Вирішується питання щодо повідомлення організаторам схеми про підозру.

Викриття правопорушення проводилось спільно зі слідчими Головного управління Національної поліції у Харківській області за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Як повідомляв Харків Times, Служба безпеки України не дала директору комерційної фірми отримати з бюджету міста 1,4 млн гривень шляхом приписок до актів виконаних робіт при ремонті доріг в одному з мікрорайонів Харкова.