Прокуратура вимагає повернути Харкову 9 га землі в Немишлянському районі

П’ять ділянок в Немишлянська районі були віддані в оренду на тій підставі, що орендар володіє приміщеннями на цій території. При цьому співвідношення розмірів приміщень і території міськрада чомусь не врахував. А між тим, ринкова вартість згаданої землі становить 416 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Немишлянська окружна прокуратура Харкова подала до Господарського суду Харківської області п’ять позовних заяв про визнання незаконними та скасування рішень Харківської міськради, визнання недійсними договорів оренди землі та повернення земельних ділянок у відання держави.

Слідство встановило, що в лютому 2020 року Харківська міська рада дала дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для будівництва багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури.

У квітні того ж року проекти землеустрою були затверджені, і приватний забудовник отримав в оренду п’ять земельних ділянок комунальної власності, розташованих у Немишлянському районі Харкова. Загальна площа цих ділянок складає майже 9 га, а ринкова вартість — 416 млн грн.

Підприємство отримало право на оренду землі на особливих умовах, так як мало приміщення на цій території. Але є один нюанс. Площа цих приміщень — близько 540 кв. м. А площа ділянок — 90 тисяч кв. м. Тобто майже в 167 разів більше.

Процедура передачі землі в оренду відбувалася без проведення земельних торгів, що є порушенням вимог ст. ст. 124, 134 Земельного кодексу України та ст. 16 Закону України «Про оренду землі».

При додержанні законної процедури місто могло б отримати значно більші надходження до місцевого бюджету у вигляді орендної плати. Крім того, порушення відповідної процедури спотворює конкуренцію на будівельному ринку Харкова, що в свою чергу впливає на якість і різноманітність об’єктів.

Зазначені порушення і стали підставою для направлення прокуратурою відповідних позовів до суду.

Зараз відкрито провадження у справах.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура вимагає повернути територіальній громаді Харкова землю площею 4,5 га і вартістю більше 180 млн грн в Журавлівському гідропарку.

А також — ділянку в Лісопарку, вартість якої становить понад 450 млн грн. Земля не використовується за призначенням, до того ж з 2018 року місто не отримує за неї орендну плату.