Профком танкобудівного “Заводу ім. Малишева” просить Зеленського щось зробити для врятування підприємства

Фото: ukroboronprom.com.ua

Первинна профспілкова організація ДП “Завод імені В.О. Малишева” вкрай занепокоєна станом справ на підприємстві та просить президента України Володимира Зеленського “якнайшвидше втрутитись у проблему, яка давно перестала бути локальною, з метою недопущення руйнації головного виробника бронетанкової техніки та погіршення міжнародного іміджу України як високотехнологічної та обороноздатної держави”.

Про це Харків Times дізнався з відкритого листа профкома підприємства Президентові України.

“В умовах війни з агресором на Сході України команда неефективних менеджерів на чолі з генеральним директором ДП “ЗіМ” Криласом В.Д. активно вживає заходів, направлених на знищення підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави. За час перебування на посаді генерального директора Крилас В.Д. разом з “командою” довели завод до кризового стану”, – йдеться у листі.

У документі зазначається, що в підприємства фактично відсутній портфель замовлень – у І кварталі 2021 р. прогнозований обсяг виробництва продукції становить лише 169,2 млн.грн. Минулий рік “Завод ім. Малишева” завершив зі збитками 112,4 млн грн. Кредиторська заборгованість підприємства на 1 січня склала 1,8 млрд грн., з яких борг перед бюджетом – 485,1 млн грн, борг із сплати ЄСВ – 30,7 млн грн, борг перед Пенсійним фондом – 41,6 млн грн.

Середньомісячна заробітна плата у 2020 р. становила лише 10 610 грн., при цьому на заводі існує заборгованість по зарплаті перед працівниками за лютий та березень поточного року. З підприємства йдуть працівники: у 2020 р. середньооблікова кількість штатних працівників склала 3 375 осіб, що на 109 працівників менше у порівнянні з 2019 роком, а станом на 1 квітня на заводі працюють лише 3 214 осіб.

У зв’язку з численними та систематичними порушеннями законодавства профком 17 лютого направив вимогу на адресу Державного концерну “Укроборонпром”, до складу якого входить підприємство, про розірвання контракту з гендиректором Криласом. “Оскільки у двотижневий строк Вимога не була виконана і оскаржена в судовому порядку, то наразі ППО ДП “ЗіМ” змушена оскаржувати у суді бездіяльність Концерну щодо розірвання трудового договору (контракту) з генеральним директором ДП “ЗіМ” Криласом В.Д.”, – йдеться у листі.