У Харкові з’являться муніципальні автобуси – Водовозов

Фото: Харків Times

У Харкові з’являться муніципальні автобуси – міськрада планує взяти в лізинг 100 машин.

Про це повідомив заступник Харківського міського голови з питань інфраструктури міста Євген Водовозов на засіданні постійної комісії з питань містобудування, архітектури та земельних відносин міськради, передає кореспондент Харків Times.

“У нас є мікрорайони, в які не заїжджає транспорт взагалі. Якщо не їздять туди вони (перевізники – Харків Times) – значить, туди повинні поїхати ми. Ми почнемо з цієї частини, поступово узурпуючи – назвемо це так – маршрутну мережу на користь комунальних підприємств”, – сказав Водовозов.

Він зазначив, що з початком пандемії комунальний транспорт продовжував їздити і нести збитки, а приватні перевізники практично припинили їздити. “Випуск на маршрути, який мав бути в районі 800 одиниць на день на сьогоднішній день за нормами – якщо ми 500 маємо, то це максимум. Причому, покидаються в першу чергу саме маршрути соціальні. У нас є будинки та мікрорайони, в яких основна маса мешканців сьогодні – це пенсіонери, і їх треба возити “, – сказав Водовозов.

За його словами, передбачається, що на маршрутах працюватимуть малі автобуси з низькою підлогою. Жоден український виробник таких автобусів сьогодні не випускає – моделі українського виробництва існують тільки надвеликого розміру, довжиною від 12 м. “Возити за маршрутом 10 осіб 12-метровим автобусом нерозумно. Як би не парадоксально це звучало, у нас є місця, куди потрібно повернути автобуси на 22 місця, але нормальні”, – зазначив Водовозов.

За його словами, машини передбачається взяти в лізинг. В даний час готовий відповідний проект рішення міськради, ведуться попередні переговори з державними банками. Автобуси передбачається закупити на КП “Салтівське трамвайне депо”.

Водовозов зазначив також, що для випуску 100 автобусів на маршрути необхідно найняти 200 водіїв і працівників, які будуть обслуговувати машини. “А водіїв не вистачає”, – сказав він.