Харківський університет приросте новим підрозділом

Уряд приєднав до ХНУ ім. Каразіна Науковий фізико-технологічний центр Міністерства освіти і науки та Академії наук.

Про це Харків Times дізнався з проекту постанови Кабміну від 24 березня.

“Погодитися з пропозицією Міністерства освіти і науки та Національною академією наук щодо реорганізації Наукового фізико-технологічного центру Міністерства освіти і науки України та Національної академії наук України шляхом його приєднання до Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна”, — йдеться в проекті розпорядження.

Основна діяльність НФТЦ, як сказано на сторінці центру, спрямована на наукові дослідження в галузі фізики плазми, фізики пучків заряджених частинок, матеріалознавства, фізики наноструктур, а також на розробку і створення експериментального вакуумно-плазмового, радіаційного та комп’ютерного обладнання для різних наукових і технологічних цілей .

Однак в пояснювальній записці до розпорядження Кабміну наголошується, що в НФТЦ, який був створений в 1992 році на базі того самого ХНУ, залишилися працювати лише чотири людини. Більшість науковців центру покинуло Україну та займається наукою в інших країнах.

З 1 січня 2019 року фінансування НФТЦ припинилося, в зв’язку з чим виникла кредиторська заборгованість по заробітній платі на суму 590,9 тис. Грн.

Крім того, НФТЦ не має власних приміщень, а орендує їх в університеті.

Тому, резонно вважають в уряді, включення центру до складу університету дозволить заощадити на непотрібних витратах, “ефективно використовувати наукове обладнання і відновити розвиток досліджень в області низькотемпературної плазми, вакуумно-плазмового техніки, фізичного матеріалознавства і нанофізики”.

Штатні працівники НФТЦ отримають можливість перекладу на відповідні посади в університет.

Процедура приєднання НФТЦ передбачає попередню ліквідацію центру з передачею всієї документації до архіву. Однак НФТЦ може бути приєднаний і зі збереженням статусу юридичної особи. Це питання вирішуватиме керівництво ХНУ ім. Каразіна.