Харківська міськрада просить Міндовкілля та обладміністрацію не допустити видобутку газу біля Жихора

Фото: Харків Times

Харківська міськрада просить Міністра захисту довкілля та природних ресурсів та голову Харківської обласної державної адміністрації не допустити видобутку газу біля селища Жихор, яке входить до території міста.

Про це Харків Times дізнався з рішення міськради, яке було прийнято 24 лютого.

У зверненні зазначається, що до міськради надходять численні звернення мешканців мікрорайону Жихор з проханням надати правову оцінку облаштуванню ТОВ “Нафтогазрозробка” Хорошівської площі. Мова йде про буріння, облаштування, підключення свердловин № 1, 2, 3, буріння трьох водних свердловин, будівництво установки підготовки газу та газопроводів на території, яка розташована у Харківському районі Харківської області, найближчі населені пункти – смт Безлюдівка, Бабаї, Хорошево та мікрорайон Жихор. Мешканці міста вимагають негайного вжиття заходів з недопущення надзвичайної ситуації.

Продаж на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами Хорошівської площі погоджено рішенням 34 сесії Харківської обласної ради 6 скликання від 05.03.2015 № 1202-6.

Метод експлуатації сланцевих родовищ полягає у застосуванні так званого “гідророзриву”, який передбачає вертикальне буріння свердловини на глибину декількох кілометрів, продовження буріння цієї свердловини у горизонтальній площині сланцевої породи та проведення вибухів. Після чого у свердловину під високим тиском закачується суміш з 98-99,5 % води, піску й 0,5-2 % хімічних речовин. Суміш відкриває “пори” у скельній породі, через які й вивільняється з безлічі невеликих пасток газ.

Міськрада зазначає, що облаштування ТОВ “Нафтогазрозробка” Хорошівської площі пов’язана із значними екологічними ризиками: забруднення підземних вод речовинами, що застосовуються при гідравлічних розривах, забруднюючими речовинами, що накопичені в підземних породах, забруднення земель і поверхневих вод, великих обсягів води, що споживається, а також вплив на природний ландшафт. Це “беззаперечно призведе до забруднення атмосфери технологічними та іншими викидами та можливого впливу на зміну клімату внаслідок викиду парникових газів; вилучення земельних ресурсів для розміщення промислових майданчиків і, як наслідок, зміни ландшафтів територій, прилеглих до районів видобутку; зміни сейсмічної активності й радіаційного фону території внаслідок зміни геологічних умов у районах видобутку”.

Рішенням 2 сесії Височанської селищної ради Харківського району Харківської області 8 скликання від 24.12.2020 висловлено позицію про недоцільність облаштування Хорошівської площі.

Міськрада просить міністра та голову обладміністрації вжити заходів щодо здійснення державного нагляду за додержанням вимог законодавства про раціональне використання та охорону природних ресурсів та недопущення здійснення будь-яких робіт, пов’язаних із видобуванням газу або нафти, “у зв’язку з можливістю спричинення ймовірної екологічної катастрофи”.