«Спортмастер» потрапив під заборону, але поки працює

Фото: kharkov.karavan.com.ua

Україна ввела санкції проти власника «Спортмайстера», але магазини мережі відкрилися у неділю.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Інтерфакс-Україна.

Компанію Sportmaster Operations Pte. Ltd (Сінгапур), якій безпосередньо належить ТОВ «Спортмастер-Україна» — найбільша, за даними на її сайті, роздрібна мережа торгівлі спорттоварами в Україні, включено до списку санкцій рішенням РНБО та указом президента України від 19 лютого 2021 року.

Згідно з ним, на три роки щодо сінгапурської Sportmaster Operations вводиться повна заборона торгових операцій, транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України, а також заборона ввезення її продукції безпосередньо компанією або із залученням представників іноземних держав і застосовуються санкції щодо запобігання виведення капіталів за межі України.

За інформацією на сайті «Спортмастер-Україна», до мережі входять близько 30 магазинів в 15 містах України загальною площею 50 тис. кв. м, які щорічно відвідують близько 10 млн чоловік, а в роботі компанії зайнято понад 1 тис. працівників. Крім того «Спортмастер-Україна» розвивала мережу дилерських і франчайзингових магазинів, яка на території України включає понад 150 торгових точок (в т.ч. франчайзингові Columbia, Sportlandia, Weekender, B2G) загальною площею понад 16 тис. кв. м в більш ніж 30 містах по всій країні.

«Поки працюємо», — сказала працівниця магазину в Києві, за адресою якого зареєстрована компанія «Спортмастер-Україна».

Також введення санкцій проти «Спортмайстера» прокоментував співвласник київського торгово-розважального центру (ТРЦ) Dream Town Олександр Меламуд.

«Український ринок — 3-4% обороту. Розмовляв тільки що по телефону з директором з розвитку всієї мережі, до речі, уродженцем Івано-Франківська. Ми були абсолютно законослухняні. Ні кривих схем, ні зарплат в конвертах. Платили всі податки, соцстрах, пенсійний. Ми не лізли в політику», — написав Меламуд на своїй сторінці в Фейсбуці.

На його думку, Україна втратить значні інвестиції, і це завдасть удару по її інвестіміджу.

«Або замовлення, або дурість. Україна втратить багатомільйонні податкові надходження і близько чотирьох тисяч осіб залишаться без роботи. Про інвестиційний клімат я вже не заїкаюся», — додав Меламуд.

Як випливає з повідомлення сайту компанії «Спортмастер», її заснували в пострадянський період брати Микола і Володимир Фартушняки, уродженці міста Кривий Ріг. Вони ж і відкрили в 1996 році представництво в Києві, а потім і в решті України.

У держреєстрі брати Фартушняки, як і раніше, вказані бенефіціарами «Спортмастер-Україна» з частками 30,79%, а ще таку ж частку контролює їх партнер Олександр Михальський. У всіх у них в держреєстрі зазначено громадянство Мальти і адреси проживання в Швейцарії.

Брати Фартушняки та Михальський через сінгапурську Ostin Operations Pte. Ltd. є також бенефіціарами роздрібної мережі торгівлі одягом «O`stin», яка на території України включає, відповідно до її сайту, 39 магазинів в різних містах.

Загалом мережа «Спортмастер» представлена ​​майже 500 магазинами в Росії, Україні, Білорусі, Казахстані та намагалася вийти на ринок Китаю, а в другій половині 2019 року оголосила про покупку великих торгових мереж спорттоварів в Польщі і Данії. Компанія, за її даними, входить до Топ-10 світових спортивних рітейлерів і є найбільшою у Східній Європі.

Виручка «Спортмастер-Україна» в 2019 році зросла на 13% — до 2,32 млрд грн, а чистий прибуток — на 5,7%, до 0,37 млрд грн. Дані за 2020 рік поки відсутні. На сайті компанії в якості банку вказано Альфа Банк (Київ).

Виручка «Остін» в 2019 році збільшилися на 1,7% — до 585 млн грн, а чистий прибуток — на 4%, до 32,6 млн грн.

У 2017 році в Києві пікетували один з магазинів мережі «Спортмастер» з вимогою припинити роботу мережі в Україні після того, як компанія «Спортмастер» був вказана спонсором конкурсу краси в окупованому Луганську.