У Харкові з’являться комунальні електричні автобуси – Терехов

Фото: Харків Times

На маршрутах громадського транспорту в Харкові з’являться комунальні електричні автобуси.

Про це заявив журналістам секретар Харківської міськради Ігор Терехов, повідомив кореспондент Харків Times.

Терехов зазначив, що сьогодні на міських маршрутах їздять старі зношені автобуси. Секретар міськради зустрічався з перевізниками і закликав їх закупити нові машини. Однак перевізники заявили, що сьогодні міські перевезення нерентабельні, оскільки в автобусах їздить багато пільговиків.

“Оновлення парку за рахунок приватних перевізників, думаю, найближчим часом нам чекати не треба. Я дуже серйозно працюю разом з такими містами як Одеса (Труханов) та Київ (Кличко) з приводу того, щоб закупити невеликі електроавтобуси. Це питання майбутнього. Це будуть комунальні автобуси”, – сказав Терехов.

Він також зазначив, що для міста дуже вигідний розвиток мережі тролейбусних маршрутів, на яких працюють нові тролейбуси з автономним запасом ходу. “Нам не треба будувати контактну мережу і витрачати шалені гроші та час. Потрібно мінімум шість тролейбусів в маршруті. Отримали шість тролейбусів – запустили новий маршрут”, – сказав Терехов. Він повідомив, що наступний маршрут, який буде запущений – маршрут на П’ятихатки. А до травня також планується запустити новий маршрут на Рогань.

Терехов повідомив також, що в недалекому майбутньому відбудеться презентація дослідного зразка харківського трамвая. Цей проект міська влада реалізує разом із Олександром Ярославським на базі “Екополіса ХТЗ”. “Купується передова іноземна технологія для виробництва трамвая. Основна частина буде виготовлятися там, частину комплектуючих поставлятимуть харківські підприємства. У нас є чіткі домовленості з Олександром Ярославським, який інвестує в проект, а ми повинні певну кількість трамваїв щорічно закуповувати. І моє переконання – стоятиме черга. Коли інші міста побачать, який це трамвай і, що найголовніше – за яку ціну – кожен захоче купити собі”, – сказав Терехов. Він зазначив, що наявні сьогодні трамваї мають дуже великий знос, а закупити трамваї імпортного виробництва не є можливим через їх дуже високу вартість. За словами секретаря міськради, нові трамваї почнуть виходити на лінії вже в наступному році.

“Рано чи пізно ми перейдемо до того, що у нас весь транспорт стане електричним”, – сказав Терехов.

Як повідомляв Харків Times, 7 грудня почав діяти новий тролейбусний маршрут №49, що зв’язав селище Жихор (вулиця Кутаїська) з центром міста (вулиця Університетська).