Троє поліцейських підозрюються у побитті фермерів у Сахновщинському районі

Фото: dbr.gov.ua

Трьом співробітникам полку поліції особливого призначення ГУНП в Харківській області повідомлено про підозру у побитті фермерів у Сахновщинському районі Харківської області.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що троє співробітників полку поліції особливого призначення ГУНП в Харківській області, у складі групи швидкого реагування на службовому автомобілі Skoda Octavia, патрулювали 9 вересня 2020 року Сахновщинський район області. Під час патрулювання вони виявили в полі поблизу с. Дар-Надежда комбайн та трактор з причепом, біля яких знаходились чоловіки, які ремонтували комбайн.

“Працівники поліції висунули чоловікам необґрунтовану вимогу щодо надання документів, що підтверджують право власності на земельну ділянку та транспортні засоби. На вказану вимогу чоловіки повідомили, що документи перебувають за місцем мешкання останніх та їх на вимогу працівників поліції привезе батько. Після цього чоловіки продовжили виконувати ремонтні роботи на комбайні, а співробітники поліції без будь-яких на те підстав нанесли чоловікам удари руками та ногами по тулубу, чим спричинили останнім фізичного болю, а також застосували до чоловіків спеціальний засіб “кайданки”, обмеживши свободу пересування потерпілих, чим принизили та образили їх особисту гідність”, – йдеться у повідомленні.

Прес-служба Державного бюро розслідувань повідомила також, що правоохоронці використовували задушливі прийоми щодо потерпілих. “Надалі вони обмежили громадянам можливість пересування, визначивши ділянку, за яку ті не могли виходити. Однак, права та обов’язки затриманим особам не повідомлялись, протоколів затримання чи будь-яких інших процесуальних документів про затримання складено не було”, – йдеться у повідомленні.

Троє співробітників поліції підозрюються у перевищенні влади працівниками правоохоронного органу, що супроводжувалось насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює Харківська обласна прокуратура. Розслідування проводять слідчі Територіального управління ДБР, розташованого у м. Полтава, оперативний супровід – Харківське управління департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.