До програми «Доступні ліки» додали три нових препарати

Ілюстративне фото: Погляд

Міністерство охорони здоров’я додало нові позиції в перелік лікарських засобів в рамках програми “Доступні ліки”.

Про це Харків Times з повідомлення в Telegram-каналі МОЗ.

За словами першого заступника голови МОЗ Ірини Садов’як, уряд вніс до переліку три препарати для лікування серцево-судинних захворювань.

«З огляду на значне поширення неінфекційних хвороб, серед яких перше місце посідають серцево-судинні захворювання, МОЗ розширює доступ пацієнтів до первинної та вторинної профілактики, а також лікування серцево-судинних захворювань. На державному рівні пацієнтам забезпечується відшкодування лікарських засобів за Програмою “Доступні ліки”, і до наявних 25 позицій, внесених до переліку, ми додали ще 3 — “Варфарин” (антикоагулянт), “Ніфедипін” (антигіпертензивний препарат), “Ацетилсаліцилову кислоту” (антиагрегант)», – повідомила Ірина Садов’як.

Довідка: Програма “Доступні ліки” була запущена в 2017 році. Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою або діабетом II типу можуть отримати ліки безкоштовно або з незначною доплатою.

У список ліків, які можна отримати за програмою, включені 264 лікарських засоби, 78 з яких можна отримати безкоштовно, а решту – з незначною доплатою. Найдешевший препарат, що на 100% відшкодовує держава, варто 5,22 грн, найдорожчий – 863,43 грн.