Двох харківських поліцейських звинувачують у підробці інформації на порталі Нацполіції (фото)

Фото: khar.gp.gov.ua

Правоохоронці направили до суду обвинувальний акт відносно інспектора відділу адміністративної практики ГУНП в Харківській області та колишнього адюнта Донецького юридичного інституту МВС України. За даними слідства, вони сприяли в уникненні відповідальності водієві, який керував автівкою у нетверезому стані.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Державного бюро розслідувань.

Встановлено, що у грудні 2018 року адюнт за попередньою змовою зі своєю колишньою колегою з ГУ Нацполіції в Харківській області змінив інформацію, яка оброблюється в програмному комплексі “Інформаційний портал Національної поліції України”.

“Інспектор адмінпрактики спочатку безпідставно розблокувала колезі, з яким раніше працювала, доступ до програмного комплексу “Інформаційного порталу НП України”. Який, у свою чергу, використавши особистий пароль та логін, у приміщенні УПП в Харківській області неправомірно здійснив вхід до порталу та вніс зміни стосовно винуватості громадянина у керуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, відповідно до яких дані щодо прийнятого рішення по вказаному адміністративному правопорушенню з визнання винуватим змінено на закриття адміністративного провадження”, – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці обвинувачуються у несанкціонованій зміні інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах, вчиненої особою, яка має право доступу до неї, вчиненої повторно та за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві. Процесуальне керівництво – Харківська обласна прокуратура. Оперативний супровід – Харківське управління ДВБ Нацполіції.

Прес-служба прокуратури області повідомила, що старший інспектор відділу супроводження інтегрованої інформаційно-пошукової системи Управління інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП в Харківській області, використовуючи особистий пароль та логін входу до програмного комплексу “Інформаційного порталу НП України”, безпідставно та неправомірно розблокувала доступ п’яти користувачам до підсистеми “Адмінпрактика”.