Недостатність бригад і закупівлі за завищеними цінами: Кучер оприлюднив результати аудиту “швидкої допомоги”

Фото: ХарківTimes

За результатами перевірки фінансово-господарської діяльності КНП Харківської обласної ради «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» виявлено ряд порушень. Зокрема, штучне завищення вартості закуплених товарів, нецільове використання приміщень підприємства.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення голови Харківської обладміністрації Олексія Кучера в Facebook.

“Висновок про діяльність КНП ХОР” Центр екстреної медичної допомоги медицини катастроф “під керівництвом Віктора Забашти – негативний. Виявлено грубі порушення законодавства України”, – йдеться в повідомленні.

За словами Кучера, були виявлені наступні порушення:

▪️Незастосування процедури публічної закупівлі товарів та послуг на суму близько 1,5 млн. грн;
▪️Штучне завищення вартості закуплених товарів на суму близько 93,5 тис. грн, що має висновком обґрунтоване застереження щодо можливої наявності корупційних ризиків;
▪️Недовикористання виділених коштів на суму близько 620 тис. грн (від профінансованих), а отже невиконання плану використання бюджетних коштів;
▪️Часткове використання будівель підприємства для інших, ніж надання екстреної медичної допомоги, потреб (приватні платні мийки автомобілів, приватний кабінет лікаря тощо).

▪️Значна недостатність бригад “швидкої” та тенденція їх подальшого зменшення. Результат – неспроможність надання своєчасної екстреної медичної допомоги.

“Окрім цього, за весь період аудиту не було надано жодних документів та інформації, що свідчить про відсутність на підприємстві належної системи обліку та зберігання документів, а також жодного разу членів аудиторської групи не було допущено до виконання своїх обов’язків (а це щонайменше 22 виїзди). А, значить, є, що приховувати”, – додав Кучер.

Як повідомляв Харків Times, рішення про аудит “Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Олексій Кучер прийняв після того, як під час гри у футбол на тренувальному полі, розташованому на території спорткомплексу «Металіст» по вулиці Плеханівській в Харкові помер 29 -річний громадянин Іраку. До нього двічі приїжджала “швидка допомога”. Другу бригаду довелося викликати, оскільки у першої не працював дефібрилятор.

Кучер заявив, що отримував багато негативної інформації, яка докорінно різниться від вихідної від керівництва “Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”. Але смерть іноземця на футбольному полі стала останньою краплею, і Кучер звернувся до облради з пропозицією звільнити керівника “Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Віктора Забашту, або йому самому написати заяву про звільнення.