СБУ запобігла проведенню незаконного референдуму в Лозівському районі (фото)

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Співробітники Служби безпеки України припинили спробу проведення незаконного місцевого референдуму, який хотіли провести в одному з селищ Лозівського району напередодні призначених на 25 жовтня місцевих виборів.

Про це Харків Times повідомив начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

Оперативники спецслужби встановили, що 21 вересня глава цього селища підписав незаконне рішення сесії селищної ради про призначення місцевого референдуму для створення об’єднаної територіальної громади. Депутати разом з селищним головою вирішили, що нова тергромада, центром якої має стати саме їхній населений пункт, повинна об’єднати ще сім сусідніх сіл. Через проведення «референдуму» депутати планували надати своїм рішенням статус легітимного.

На думку слідства, подібні дії є спробою захоплення влади на місцевому рівні шляхом проведення незаконного референдуму і підпадають під дію ст. 110 КК (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

22 жовтня почала роботу комісія з проведення місцевого референдуму. Але її діяльність зупинили оперативники СБУ. Зараз на місці проводяться слідчі дії – обшук, вилучення речових доказів. Також встановлюються усі причетні до організації та проведення незаконного референдуму.

За даними соцмереж, незаконний референдум планували провести сьогодні, 22 жовтня, в селищі Орілька Лозівського району. Це вже не перша спроба сформувати незаконне територіальне об’єднання в Харківській області. Раніше вже намагалися створити так звану Слобожанську Січ. Зараз організатори даного об’єднання перебувають під вартою.

Як повідомляв Харків Times, 3 червня у Краснокутському районі поліція затримала учасників громадської організації, які напали зі зброєю на автівку з правоохоронцями. Чоловіки, які назвали себе поселенцями Слобожанської Січі, оточили автомобіль. Вони тримали в руках палиці, сокиру та зброю. Агресивно налаштовані молодики погрожували правоохоронцям, порізали колеса та розбили вітрове скло в автівці, а також зробили один постріл зі зброї у бокове скло. Всього було затримано п’ятеро нападників. Серед них – учасники групи «Потон» Павло Онищенко та Микола Маслов (який називав себе «начальником Харкова»).

5 червня Київський районний суд Харкова обрав для членів організації “Потон” Павла Оніщенка та Миколи Маслова запобіжний захід у вигляди тримання під вартою строком на 60 діб без можливості внесення залогу.