Опалювальний сезон у Харкові почнеться 15 жовтня – гендиректор тепломереж

У зв’язку з погодними умовами опалювальний сезон у місті Харкові розпочнеться 15 жовтня.

Про це розповів журналістам генеральний директор КП “Харківські теплові мережі” Сергій Андрєєв, повідомив кореспондент Харків Times.

За його словами, підприємство повністю готове до пуску тепла і почне його відразу після відповідного розпорядження міського голови про початок опалювального сезону.

“За нормами, якщо температура зовнішнього повітря тримається нижче 8 градусів протягом трьох діб до 15 жовтня, то опалювальний сезон починається раніше. Якщо ж температура вище, то опалювальний сезон у будь-якому випадку починається з 15 жовтня. Цього року, судячи з усього, так і буде. Якщо після пуску тепла температура зовнішнього повітря буде вище нормативних параметрів, то ми регулюватимемо подачу теплоносія в залежності від цього, тобто перетоплювати ніхто не буде. Також нагадаю, що система теплопостачання Харкова дуже розгалужена, і пуск тепла на все місто займе близько двох тижнів”, – пояснив Андрєєв.

Гендиректор КП “ХТМ” повідомив, що на сьогоднішній день підписаний договір на поставку газу з НАК “Нафтогаз України”, і це дозволить почати опалювальний сезон вчасно.

Також, за його словами, за шість місяців на підготовку систем теплопостачання міста Харкова було спрямовано 700 млн грн, а за підсумками року ця сума складе 930 млн грн. Андрєєв підкреслив, що в цьому році фінансування робіт з реконструкції тепломереж зросла втричі: за минулий рік на це було виділено 350 млн грн., в позаминулому – 280 млн грн. Сьогодні здано в експлуатацію більше 270 об’єктів, на яких проведено ремонтні роботи вартістю майже 400 млн. грн. Решта об’єктів ще знаходиться в роботі, однак, за словами Андрєєва, впливати на пуск тепла ці розриття не будуть.

Він нагадав, що загальна протяжність тепломереж у місті становить 3,2 тис. км, при цьому вони зношені більш ніж на 70%.

«Із запланованих 85 кілометрів перекладений 51 кілометр, і фактично змонтовано ще 30, просто там ще є розриття, не впорядкована територія. Таких обсягів перекладань магістральних мереж у Харкові не було з часів СРСР. Тому аварійність у цьому опалювальному сезоні має знизитися», – зазначив Сергій Андрєєв.

За його словами, основні перекладки тепломереж – в Шевченківському, Київському, Солобідському та Індустріальному районах. Зараз, зокрема, ведуться роботи на вулиці Гоголя – в минулому році там було близько 17 дефектів магістралі. За Бєлгородському спуску роботи закінчені, йде засипка ґрунту. Великі обсяги перекладки труб виконані на Олексіївці і Павловому Полі.

Найбільш масштабні роботи пройшли або ще проходять у пров. Забайкальському (0,9 км), Садовому проїзді (0,6 км), на вул. Броненосця «Потьомкін» (0,9 км), у пров. Слюсарному (0,54 км), на вул. Б. Хмельницького (0,3 км), пр. Тракторобудівників (0,5 км), пр. Московському (1,3 км), пр. Індустріальному (1,9 км), вул. Шевченка (1,55 км) та ін.

Читайте також:

Як повідомляв Харків Times, попередній опалювальний сезон завершився в Харкові 9 квітня.