У Харкові більше немає пам’ятного знака на честь “першої маївки”

Фото: Pozdniakov Vadym / Facebook

У центрі Харкова демонтували пам’ятний знак, присвячений “першій маївці” та встановлений у 1981 році у колишньому сквері Першої маївки між Благовіщенським собором і річкою Лопань.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлень очевидців у соцмережах.

“Цими днями демонтовано пам’ятник першій майовці біля Благовіщенського собору. Тепер Харківській ваті ніде буде збиратися на перше травня”, – пишуть очевидці.

Виконаний з нержавіючої сталі та червоного полірованого граніту за проектом архітекторів Ю. Нікуліна, Ю. Мурігіна, С. Рябка та Е. Черкасова пам’ятний знак, який носив офіційну назву “З іскри займеться полум’я”, не відрізнявся великою художньою виразністю та не користувався особливою увагою харків’ян і гостей міста

Можливо, демонтаж пам’ятника пов’язаний з тим, що сквер біля Благовіщенського собору нещодавно був перейменований у Митрополичий. Рішення про перейменування скверу на честь нині покійного митрополита Харківського й Богодухівського Никодима (Микола Руснак, УПЦ МП) ухвалили депутати міськради на сесії 19 серпня. Центральна алея скверу тепер носитиме ім’я Никодима, а саме на ній містився ідеологічно неприйнятний у даному контексті пам’ятний знак.

Як це було. Харків Times

Як повідомляв Харків Times, на засіданні Міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища, яке відбулося 13 серпня, було прийнято рішення про зміну назви скверу біля Свято-Благовіщенського кафедрального собору на честь колишнього митрополита Харківського і Богодухівського Никодима.