Мешканці Малої Данилівки виступають проти будівництва у селищі автомийки

Мешканці селища Мала Данилівка Дергачівського району Харківської області виступають проти будівництва у селищі автомийки, робота якої, за їхнім твердженням, призведе до отруєння джерел питної води, якими вони користуються.

Про це Харків Times дізнався з колективного звернення мешканців, яке вони адресують “компетентним державним органам” та голові Харківської обладміністрації Олексію Кучеру.

У зверненні сказано, що з початку червня на території селища на земельній ділянці, розташованій по вул. Гагаріна, орієнтовно №85 (кадастровий номер 6322055900:00:003:1661, ділянка знаходиться на узбіччі автодороги Харків-Дергачі) власник ділянки веде будівництво автомобільної мийки. Автори звернення стверджують, що це будівництво є протиправним, а той же чоловік вже побудував за адресою своєї реєстрації СТО, яке працює без жодних дозвільних документів.

Земельна ділянка, на якій будують автомийку, відноситься до землі сільськогосподарського призначення (для індивідуального садівництва), тобто на вказаній ділянці можливе будівництво лише фермерських будинків і допоміжних об’єктів селянського господарства.

“Будівництво автомобільних мийок на землях сільгосппризначення категорично заборонено і є грубим порушенням екологічного і земельного законодавства. Між тим, будівництво автомобільної мийки ведеться без жодних дозвільних документів, нелегально і протиправно”, – зазначають автори звернення. Вони наголошують, що дана частина селища не має централізованого водопостачання та водовідведення, єдиним джерелом водопостачання в ній є колодязі та свердловини. В разі побудови автомийки вода із агресивними миючими засобами та мастилом, бензином, бітумом, іншими токсичними речовинами, буде скидатись у водоносний шар ґрунту.

“Після початку функціонування автомобільної мийки відбудеться отруєння верхнього водоносного горизонту, а отже і питної води навкруги”, – йдеться у зверненні.

За словами мешканців селища, на даний час за допомогою екскаватора викопана ємність для скидання забрудненої води у верхні шари ґрунту – стічний басейн розмірами приблизно 6×4 метри та близько 6 метрів глибини. Стічний басейн не має бетонування.

Окремі мешканці сел. Мала Данилівка особисто зверталися до власника ділянки з вимогою припинити будівництво автомийки, однак отримали немотивовану відмову. “Незважаючи на очевидний і грубий характер порушень, органи місцевого самоврядування не застосовують ніяких заходів, посилаючись на те, що припинення правопорушення віднесено до компетенції органів державної влади”,- йдеться у документі.

Мешканці Малої Данилівки вимагають від влади негайного втручання у цю ситуацію.

В понеділок, 3 серпня о 15:00 біля Малоданилівської сільради (вулиця Ювілейна, 5) будуть проведені громадські слухання з питання розміщення на сільськогосподарських землях СТО та автомийки.