У Міносвіти встановили обмеження вартості навчання на контракті у вишах – скільки доведеться заплатити в Харкові

В Україні ціни на навчання у вищих навчальних закладах на контрактній основі в 2020 році буде регулювати держава, а не самі університети, як раніше. Для навчальних закладів склали певну “вилку”, в межах якої може коливатися ціна на контракт.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення ZN.UA.

Регульовані ціни встановлять не для всіх спеціальностей, а тільки престижних: для маркетологів, дизайнерів, юристів, журналістів, політологів тощо.

Відзначається, що тепер ціну за навчання не можна опускати нижче чітко визначеної суми – індикативної собівартості. Вона визначена окремо для кожного вузу.

“Стеля” вартості контракту визначається також для кожної області. Там всі навчальні заклади можуть підвищувати річну вартість контракту тільки до рівня 3-х середньомісячних зарплат, які були в цьому регіоні в 2019 році. У Харкові ціни на контрактне навчання будуть повинні не перевищувати 27 243 гривень. У Києві – не більше 47 тис. 329 грн на рік.

Престижні спеціальності, на які поширюються обмеження цін на контракт, визначили таким чином: куди на кожній вступної кампанії подається більше заяв і куди “косяком йдуть абітурієнти”.

“А ось майбутні математики, фізики, інженери можуть спати спокійно: ціни на контракт на ці спеціальності вузи встановлюють самостійно, і руки у них розв’язані. Правда, і буму серед вступників тут зазвичай не спостерігається”, – йдеться в матеріалі.

Вартість навчання також залежить від престижності вузу. За цим критерієм вищих закладів України розділили на чотири групи. В першу, найдорожчу, де ціна на контракт стартує від 27 – 39 тисяч гривень на рік, вошлші дев’ять вузів. Серед них – КНУ імені Тараса Шевченка, Київський університет культури і мистецтв, Національний університет “Одеська юридична академія”, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого (Харків), Придніпровська державна академія фізичної культури і спорту, Львівський інститут економіки і туризму.

У категорії помірних, де контракт буде коштувати не менше 20-27 тисяч гривень, назвали національний аерокосмічний університет “Харківський авіаційний інститут” (всього 30 вищих навчальних закладів).

Ще в 97 вузах вартість контракту буде стартувати від 13-20 тисяч гривень в рік.

Серед них: Київський національний університет “Києво-Могилянська академія”, ЛНУ ім. Франка, Національний авіаційний університет, Національний університет “Острозька академія”, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”.

У найдешевших – 24 університетах – вартість контракту можна буде опустити до 6-13 тисяч гривень на рік.