Харківська область – в трійці боржників за приміські перевезення в Україні

Фото: Сергей Бобок / Харків Times

За 2019 рік та перший квартал 2020 року Укрзалізниця не отримала від місцевих органів влади понад півмільярда гривень компенсацій за перевезення пільговиків. У трійку боржників потрапила Харківська область.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Укрзалізниці з посиланням на в.о. голови правління компанії Івана Юрика.

“Лідерами антирейтингу з погашення боргів у 2019 році та першому кварталі 2020 року стали місто Київ, яке не сплатило жодної копійки з 59 млн грн заборгованості, Львівська область, яка винна залізничникам за вказаний період 61,4 млн грн з 68,7 млн грн загальної суми наданих послуг, та Харківська область — борг 60,4 млн грн із загальної суми у 68 млн грн.”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, за 2019 рік рівень компенсації за перевезення пільговиків у приміському сполучення склав 112,3 млн грн (21,8%), борг — 403,4 млн грн. У першому кварталі 2020 року ситуація з погашенням збитків від пільгових перевезень у приміському сполученні тільки погіршилась: компенсовано — 14,6 млн грн (12,8%), борг — 99,1 млн грн.

За словами в.о. голови правління АТ «Укрзалізниця» Івана Юрика, така ситуація ставить під загрозу відновлення приміського сполучення. Юрик закликав місцеві органи самоврядування, з якими укладено контракти, невідкладно погасити заборгованість. Це стане запорукою вчасного та повного відновлення приміського залізничного сполучення у ваших регіонах після завершення карантинних обмежень, додав Юрик.

Як повідомляв Харків Times, за І квартал 2020 року органи місцевої влади у Харківській області відшкодували за перевезення пільговиків залізницею менше 7%.