Харківська обладміністрація “відреагувала” на лист медиків “швидкої”

Фото: kharkivoda.gov.ua

У квітні у наданні медичної допомоги хворим COVID-19 брали участь 244 медика (з 2395 співробітників “швидкої допомоги”), і вони вже отримали всі належні виплати 15 травня.

За інформацією КНП ХОР “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”, у квітні 2020 року у наданні медичної допомоги хворим COVID-19 брали участь 244 працівника центру.

Про це Харків Times дізнався з відповіді прес-служби обладміністрації на прохання журналіста одного з харківських видань надати коментар щодо звернення медиків “швидкої” до голови ХОДА Олексія Кучера. Відповідний текст з’явився також на сайті ХОДА із посиланням на інформацію Департамента охорони здоров’я.

У листі, зокрема, йшлося про те, що медики протестують проти невиконання заяви Міністерства охорони здоров’я про виплату їм 300% надбавки, при тому, що всі члени бригад контактують із пацієнтами та у рівній мірі можуть заразитися на COVID-19. Автори листа стверджують, що виплати отримали менше 5% медиків. Також вони заявляють про нестачу засобів індивідуального захисту.

“За інформацією КНП ХОР “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”, у квітні 2020 року у наданні медичної допомоги хворим COVID-19 брало участь 244 працівника центру (загальна кількість людей, що працюють у центрі, – 2395). За останній тиждень, за даними Департаменту охорони здоров’я ХОДА, Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф отримав від НСЗУ два фінансові транші для сплати 300-відсоткових надбавок своїм співробітникам. 14 травня Центр отримав 3 млн 320 тис. 673 грн для сплати 300% 152 працівникам. 15 травня надійшов другий транш. Загалом працівникам Центру 15 травня здійснено оплату в розмірі 5 млн 366 тис. 333 грн. Усі 244 працівника вже отримали кошти”, – йдеться у відповіді ОДА.

Станом на 22:15 ані на сайті ХОДА, ані у каналі Кучера у Telegram його особистої реакції на заяву медиків немає. Керівник області сьогодні запостив на своєму каналі інформацію про ситуацію з COVID-19 в регіоні, а також фото з покладання ним квітів до меморіалу пам’яті жертв тоталітаризму у Лісопарку.

Як повідомляв Харків Times, волонтер Наталя Попова повідомила у Facebook, що медики, які працюють на харківській “швидкій допомозі”, мають намір у понеділок, 18 травня, почати безстроковий страйк. Вона також опублікувала фото відкритого листа медиків голові Харківської обладміністрації Олексію Кучеру з повідомленням про акцію протесту.

На офіційній сторінці харківського Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Facebook було опубліковане відео, у якому семеро людей у формах працівників “швидкої медичної допомоги” заявили, що анонсованого у соцмережах страйку працівників “швидкої” не буде.