У розтраті 850 тис. гривень підозрюють колишнього заступника начальника ГУ Нацполіціі Зленко – джерело

Фото: www.megafon.od.ua

Одним з двох фігурантів кримінального провадження щодо розтрати 850 тис. гривень на фіктивних ремонтах поліцейських автомобілів є колишній заступник начальника Головного правління Національної поліції в Харківській області Михайло Зленко.

Про це Харків Times повідомило джерело в правоохоронних органах.

Згідно з наявною у вільному доступі інформацією, Зленко починав боротися за правопорядок на посаді оперуповноваженого карного розшуку Московського райвідділу міліції Харкова. Пропрацювавши на цій посаді близько року, в 2005-му перевівся в дорожньо-патрульну службу ДАІ. Там він працював до 2014 року. Після відходу на підвищення до Києва тодішнього начальника харківської ДАІ Олександра Єршова був призначений головним інспектором сектора 2-го управління департаменту ДАІ МВС України, а через рік – начальником ДАІ Полтавської області. Після розформування Державтоінспекції Зленко став керівником сервісного центру МВС в Полтавській області.

До Харкова він повернувся в складі команди, яку привіз з собою з Полтави призначений у вересні 2017 року на пост начальника харківського облуправління поліції Олег Бех. До цього з 2015 року Бех очолював поліцію в Полтавській області. У харківській поліції Зленко спочатку був помічником Беха, а потім став його заступником з матеріально-технічного постачання.

Згідно з декларацією кандидата на посаду помічника, поданої в листопаді 2017 р., у Зленко не було ані житла, ані машини, ані заощаджень, ані сім’ї – там вказана тільки зарплата в розмірі 329,1 тис. гривень. Щоправда, у лютому 2018 р. Зленко, подаючи декларацію на пост заступника начальника управління, згадав про квартиру в Харкові площею 65,2 кв. м, якою він користується з грудня 2011 року і яка належить Олені Іванівні Зленко. Також, у нього з’явилися заощадження – 21 тис. гривень готівкою. Напевно, відклав із зароблених на посаді помічника 45,5 тис. гривень – інших доходів в декларації немає. А в поданій місяцем пізніше щорічній декларації Зленко згадав, що ще з вересня 2014 року він користується службовою кімнаткою площею 16 кв. м в Києві. Через рік, у березні 2019 року, подаючи щорічну декларацію, Зленко раптом згадав, що з 2002 р користується ще однією квартирою в Харкові – площею 44,4 кв. м, власником якої є Зленко Володимир Михайлович (мабуть, його батько). І що ще з грудня 2017 року він користується скромним автомобілем Merсedes gl350 cdi 2013 року випуску, на якому теж дозволяє йому їздити Зленко Володимир Михайлович. Навіть зараз така машина коштує на ринку від 30 тис. до 46 тис. доларів. А машина тієї ж моделі приблизно 4-річного віку – і взагалі від 40 до 50 тис. доларів. Втім, так, до чого тут доходи поліцейського – машина-то не його, він тільки їздив …

Наприкінці квітня 2019 року Бех отримав нове призначення – все на ту ж посаду начальника облуправління – але тепер в Одеській області. Слідом за своїм патроном змінив місце служби і Зленко.

Місцеве видання “Мегафон” ще в червні минулого року цитувало одеського журналіста Ярослава Брендакова, який назвав Зленко “гаманцем” Беха.

“Бех, звичайно, дуже хотів призначити Зленко своїм заступником і в Одесі, але Департамент внутрішньої безпеки його збив з посади. Офіційна причина – до ДВБ надходили сигнали про вимагання з представників бізнесу та особового складу. Також інспекція з особового складу Нацполіціі під час перевірки в Харкові виявила, що співробітники ГРПП працювали в стилі колишнього ДАІ під дахом Зленко. Вони числилися в Управлінні превентивної діяльності ГУНП в Харківській області, але виїжджали на трасу і по кілька годин нестримно косили все підряд . По поверненню заносили тільки Зленко”, – пише видання.

Згідно з декларацією Зленко, в Одесі йому таки довелося задовольнитися посадою помічника Беха, однак цього цілком вистачає на оренду невеликої квартири площею 119 кв. м. Але машини у нього так вже немає …

За словами Брендакова, на новому місці Зленко провів ряд зустрічей з представниками бізнесу, шахраями-рішалами, різними ОЗГ і керівниками інших правоохоронних органів, заявивши, що “відтепер все заносити йому і все шкурні питання узгоджувати або вирішувати з ним”.

“Поки що йдеться про частку в гральному бізнесі, про мзду з продажу фальсифікованого алкоголю, відкати з розмитнення кожного контейнера і, звичайно ж, про побори з представників ринку сексуальних послуг… Але далі Зленко та Беха вже зовсім понесло! Вони посягнули на святе… На комунальні підприємства Одеської міськради, які вже давно є вотчиною нашого неофіційного та головного мера Одеси Володимира Галантерніка”, – цитує видання Брендакова. Втім, це вже зовсім інша історія, і чи має вона якесь відношення до теперішніх неприємностей Зленко – можна тільки гадати.