“Кришування” незаконної порубки – під підозрою начальник і заступник відділу харківського главку (фото і відео)

Фото: khar.gp.gov.ua

5 травня слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Полтаві, повідомили про підозру чотирьом співробітникам Нацполіціі в Харківській області. Правоохоронців підозрюють в “кришуванні” незаконної вирубки лісу, а начальника одного з відділень главку – ще у вимаганні та отриманні хабара.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі теруправління ГБР.

Начальник одного з відділів поліції ГУ Нацполіціі в Харківській області підозрюється в перевищенні влади або службових повноважень, співучасті у незаконній порубці або незаконному перевезенні, зберіганні, збуту лісу, вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 365, ч. 5 ст. 27 , ч. 4 ст. 246, ч. 3 ст. 368 КК).

Крім того, під підозрою – його заступник. Заступнику начальника і оперуповноваженому повідомили про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК). Старшого інспектора ювенальної превенції Київського відділу поліції – в незаконній вирубці, перевезення лісу, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 246 КК).

За інформацією прокуратури області, групу “чорних лісорубів” чисельністю близько 30 осіб організував в 2018 році житель Зміївського району спільно з двома жителями Сумської та Чернігівської областей. Браконьєри незаконно вирубували дерева на території Валківського та інших районів області та продавали ліс. До злочинної схеми організатори залучили, в тому числі, співробітників правоохоронних органів. Поліцейські за винагороду не вживали заходів для того, щоб зупинити злочинну діяльність. Крім цього супроводжували автотранспорт, що перевозить незаконно зрубану деревину, надавали службову інформацію про заплановані заходи, спрямовані на виявлення і запобігання незаконної порубки лісу.

За попередніми підрахунками, державі було завдано збитків більш ніж 850 000 гривен, остаточна сума збитків буде встановлена ​​після проведення відповідних експертиз.

Крім того, слідчі ГБР задокументували факт вимагання начальником відділу поліції 100 000 гривень неправомірної вигоди від учасника незаконної вирубки деревини. За гроші вони обіцяли вирішити питання про непритягнення його і інших підозрюваних до кримінальної відповідальності. У той же день правоохоронці отримали хабар в сумі 1700 доларів і розділили його між собою.

Підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, 9 квітня слідчі ГБР провели 47 одночасних обшуків як за місцем проживання і роботи поліцейських, підозрюваних у пособництві в незаконному вирубуванні лісу. Встановлено, що поліцейські систематично за грошову винагороду «кришували» незаконні схеми «чорних лісорубів» – супроводжували автотранспорт, що перевозить незаконно вирубану деревину, надавали службову інформацію про заплановані заходи, спрямованих на виявлення і попередження незаконної порубки лісу.

15 квітня Жовтневий районний суд міста Полтави обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці з правом внесення застави чотирьом поліцейським, які сприяли в незаконній вирубці лісу в Валківському районі Харківської області.

За відомостями Державного агентства лісових ресурсів, Харківська область є “лідером” у незаконній вирубці лісу. У 2019 обсяг незаконної вирубки лісу в області склав 6446 куб. м. Сума заподіяного збитку склала 51,7 мільйона гривень.

У середині березня слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, повідомили чотирьом чиновникам Держпідприємства “Жовтневе лісове господарство” про підозру у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК).

Фото: khar.gp.gov.ua
Фото: ГБР